Lucie Holá: Když v Žáru pršelo. Vilma Cibulková v existenciálním příběhu o dávné lásce

29. září 2020

Muže, kterého ráno našli mrtvého na autobusové zastávce, kdysi milovala. Helena se vrací do Žáru, kam dřív jezdila na prázdniny, aby zjistila, proč tak skončil. Potkává své bývalé kamarády a známé. Vyptává se, ale každý vidí Jirkův konec trochu jinak… Povídku současné české autorky Lucie Holé čte Vilma Cibulková. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Vilma Cibulková
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 29. 9. 2020
Natočeno: v roce 2020

Prózu Když v Žáru pršelo jsme vybrali z knižního debutu Lucie Holé Příznaky, který vyšel v roce 2018 v edici Revolver revue. Nejedná se pouze o soubor povídek, ale v širším smyslu prozaických textů, například esejů nebo deníkových záznamů reflektujících obyčejný lidský život.

Lucie Holá (1955) je absolventka FF UK oboru estetika. V minulosti pracovala v různých profesích – např. jako RTG laborantka, knihovnice, redaktorka časopisu Typografia, památkářka nebo učitelka. Patří k autorskému okruhu časopisu Revolver revue, kde vedle prozaických textů publikovala i soubor svých fotografií Hřbitovní fotokvítí.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.