Luboš Soukup na Zemi s hvězdnou podporou

11. prosinec 2017

Nové album Země saxofonisty a skladatele Luboše Soukupa přesvědčuje už samotnými melodiemi. Ovšem přítomnost slavného kytaristy Lionela Louekeho je víc než jen pouhou třešničkou na dortu. Jasné Album týdne nahráli nejen špičkoví, ale především vzájemně se chápající hráči.

Album Země natáčela pravidelná dánská kapela Luboše Soukupa. Tedy původem německý pianista Christian Pabst a dánský bubeník Morten Haesum, které už známe také ze Soukupova alba Through The Mirror (2013), a dánský kontrabasista Morten Christian Haxholm Jensen. Jejich souhra dávno působí zcela soudržně a zažitě.

Novinkou, ovšem již prověřenou koncertováním, je hostování původem beninského kytaristy Lionela Louekeho, který už má v životopise spolupráci s takovým hvězdami jako Herbie Hancock, Kenny Barron, Terence Blanchard či Dave Holland. Právě díky společnému turné, které letos zastavilo i na JazzFestu Brno, měli hudebníci čas na vzájemné vyladění a dotažení repertoáru.

„Šňůrou si zároveň děláme promo na naše nové album. Ne vždy je to tak, ale v tomto případě nám to přesně takhle oběma vyhovuje. Turné nám umožňuje seznámit se s hudbou dřív, než půjdeme do studia,“ potvrdil dojem „dozrálosti“ materiálu Loueke v rozhovoru pro stanici Český rozhlas Jazz.

Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzová alba roku 2017. Zvítězil saxofonista Luboš Soukup

Lionel Loueke a Luboš Soukup

Za nejlepší jazzovou nahrávku uplynulého roku označila stanice Český rozhlas Jazz album Země saxofonisty Luboše Soukupa. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Rozhlas už pátým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek a databáze klubů.

„Potkali jsme se na jednom jazzovém kurzu v Dánsku. Zahráli jsme si spolu, spřátelili se a já si ho před časem pozval na koncerty. V jazzu jsou různé spolupráce obvyklé, já však dosud takovou potřebu neměl. Mám svou kapelu a hraji stále se stejnými muzikanty. Potom jsem ale potkal Lionela a můj pohled se změnil. Je to skvělý hudebník i člověk,“ popsal Soukup seznámení s kytaristou v rozhovoru s Jaroslavem Špulákem pro deník Právo.

Saxofonista také vysvětlil, co ho na Louekeho hře fascinuje: „Je originální tím, že má africký náboj, ale jelikož studoval v Paříži a New Yorku, naučil se tradiční jazzový jazyk. Výsledkem je to, že je svou hrou kdesi v půli cesty mezi africkým světem a tradičním americko-evropským. Hraje také hodně lichých rytmů, což je pro Afričany netradiční.“

Hned úvodní a zároveň titulní kompozice Země přesvědčí především přístupnou, v nejlepším smyslu slova chytlavou melodikou. Nosnou roli tu hraje nejen saxofon a kytara, ale hlavně komunikace nástrojů s Lionelovým zpěvem.

Luboš Soukup Quartet feat. Lionel Loueke

Ačkoliv pod všechny skladby, s výjimkou lidovky Na Bílé hoře (ovšem pochopitelně autorsky přepracované, kdo by řekl, že tenhle „sedláček oře“ někde v Latinské Americe nebo latinou ovlivněné Západní Africe?), se jako skladatel podepsal Soukup, právě Loukeho vstup dodává albu neobvyklé barvy a postupy. Skutečně ho stylově posouvá od Soukupova pojetí evropského jazzu až k world jazzovým náladám.

Luboš Soukup: Loueke do kapely skvěle zapadl

Saxofonista Luboš Soukup

Saxofonista Luboš Soukup se s kytaristou Lionelem Louekem poznal v Dánsku. Brzy zjistili, že jsou si hudebně i lidsky blízcí, a tak se pustili do spolupráce. Čtěte rozhovor o jejich připravovaném albu, který jsme pořídili na JazzFestu Brno.

Loueke zároveň zpestřuje i sound akustického kvarteta směrem ke zvuku elektrickému. Když použije kytarový syntezátor nad údernějšími rytmickými pasážemi, mohli bychom hudbu popsat téměř jako současné, osobité ohlasy fusion. Bez jakéhokoliv negativního podtextu.

Ne, že by Loueke „ukradl Soukupovi show“. Skladby, ve kterých kytarista a zpěvák neúčinkuje, rozhodně nepůsobí jako chudé příbuzenstvo. Slyšme procítěnou baladu The Red Sea, kde Luboš Soukup nejdříve komunikuje s Christianem Pabstem ve formě zvolání – odpověď, aby se pak saxofon a piano doslova „slily“ v elegantních unisonech prozrazujících, jak dobře se potkal timing obou hráčů. A opět rozešly do vzletných sól.

Působivá je i průzračná meditace klavíru a saxofonu White Horse. Luboš Soukup Quartet by samozřejmě sám s nadhledem „utáhl“ celé zdařilé album. Ale ve skladbách, kde hrají oba sólisté, Soukup i Loueke, se invence násobí a jistě, že taková brilantní komunikace desku o pořádný kus povznáší.

Luboš Soukup

K vrcholným momentům patří i uvolněná, idylická kompozice Shikara, kde Lionel opět září pěveckým feelingem i jemným kytarovým zdobením. To, že jeho vstup zní tak dobře, je ovšem pochvalou i pro Quartet. Vždyť každá kapela je jen tak silná, jako její nejslabší článek. Tady žádný slabší článek nevnímáme.

Bylo zajímavé zažít Louekeho rytmický feel. Saxofonista Luboš Soukup popisuje vznik své nové desky

Luboš Soukup

Co mají společného Pipi Dlouhá punčocha, Bílá hora a beninský kytarista Lionel Louke? I to se dozvíte ve speciálu věnovaném čerstvě vydaném albu Země, které s hostujícím kytaristou Lionelem Louekem natočilo mezinárodní kvarteto českého saxofonisty Luboše Soukupa. Poslechněte si sestřih z rozhovoru i ukázky z nového alba.

Možná jde jen o subjektivní dojem pisatele, Luboš Soukup si dávno zasloužil uznání prací s melodií i „komplexním“ aranžováním, promyšleným a vyváženými rozvojem sól i plným zvukem saxofonu. Ale zdá se, jakoby na Zemi hrál ještě lépe než dříve. Možná ho spolupráce s tak invenčním hráčem jako Lionel Loueke ještě trochu vyhecovala.

Přirozeně působí i koncepce (dodatečná?) alba, věnovaného „Matce Zemi – kéž naše planeta najde rovnováhu“. Podsunutí myšlenky o ekologické mystice či o teorii Gaia (záleží na posluchači) dodá hudbě při poslechu rámec. Totéž platí pro poetické popisy v bookletu, přiřazené každé z kompozic. Například „při mínus dvaceti stupních padající hvězda zamrzá na horizontu“ (Falling Star). Ale ne, že by vytříbená muzika potřebovala nějaké berličky či vysvětlivky. Hovoří sama za sebe.

 

Luboš Soukup Quartet featuring Lionel Loueke Země

Luboš Soukup – tenor- a sopránsaxofon, klarinet

Christian Pabst – piano

Morten Haxholm – kontrabas

Morten Haesum – bicí nástroje

Lionel Loueke – kytara, zpěv

Label: Animal Music, 2017

lubossoukup.com

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.