Luboš Palata: Zastavení těžby v Turówu. Není co slavit, Polsko nehodlá respektovat Evropský soud

22. květen 2021

Češi, přinejmenším lidé kolem Hrádku nad Nisou, mohli v pátek několik hodin slavit. Evropský soud totiž předběžným opatřením nařídil zastavit těžbu uhlí v obřím hnědouhelném dole Turów. Jeho těžba se má totiž rozšířit až těsně k české hranici, proti čemuž Česko marně opakovaně protestovalo.

Když selhala snaha o dohodu s Polskem, podala vláda Andreje Babiše žalobu na Polsko u Evropského soudu. Ten dal svým pátečním rozhodnutím Česku přinejmenším dočasně za pravdu, když upřednostnil zájmy poškozených českých občanů před zájmy polských těžařů a energetiků.

Čtěte také

Podle usnesení Soudního dvoru Evropské unie je pravděpodobné, že pokračování těžby až do konečného rozsudku by mohlo mít negativní dopad na hladinu pozemních vod na českém území.

Jde o vážnou újmu na životním prostředí a lidském zdraví, která je podle soudu v zásadě nevratná. Proto soud rozhodl o předběžném opatření a nařídil v dolu Turów okamžité zastavení těžby.

Jásat je předčasné

Čtěte také

Jenže k jásotu není tak úplně důvod. Zaprvé jde jen o předběžné opatření, nikoli soudní rozsudek. Zadruhé, což je ještě mnohem důležitější, jde o to, zda se předběžným opatřením bude polská strana řídit.

Nejde totiž jen o samotnou těžbu, ale i o provoz obří tepelné elektrárny u dolu. Ta zásobuje elektřinou několik milionů Poláků. A podle odhadů vyrábí asi jednu dvanáctinu elektřiny v celém Polsku. Evropský soud ale uvedl, že pro Polsko není problém chybějící elektřinu dovézt ze zahraničí.

Do sporu se vložil osobně premiér Mateuz Morawiecki, který ve svém stanovisku naznačil, že se Polsko nehodlá předběžným opatřením unijního soudu řídit. Morawiecki řekl, že na těžbě v dolu závisí fungování polských nemocnic nebo škol. „Polská vláda neučiní žádné kroky, které by mohly ohrozit energetickou bezpečnost země,“ prohlásil v pátek večer osobně Morawiecki. Je tak velmi pravděpodobné, že polská vláda bude soud ignorovat a raději bude riskovat velkou finanční pokutu, která mu za nezastavení těžby hrozí.

Luboš Palata

Česko tak na vlastní kůži nyní zřejmě pozná, jak polský kabinet Práva a spravedlnosti přistupuje ke svým závazkům vůči Evropské unii. A to nejen v oblasti právního státu. Budeme však jen sklízet, co jsme po dlouhé roky v Polsku tiše podporovali. Takže vlastně dobře nám tak.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související