Luboš Kreč: Uprchlíci a zachránci

19. září 2017

„Emigrantů, kteří se po listopadu 1989 vrátili zpět, bylo podstatně méně než těch, kteří odešli. Přesné statistiky neexistují, šlo ale maximálně o nižší desítky tisíc lidí,“ píše novinář Luboš Kreč v publikaci, kterou vydalo v loňském roce nakladatelství Paseka.

Útěky z republiky, obehnané po únoru 1948 dráty, bývaly často dramatické, Krečova kniha Uprchlíci a zachránci však líčí i pokračování a završení těchto příběhů, které jsou neméně silné.

Tři lidské osudy, které text zpracovává, spojuje motiv pomoci, jíž emigranti věnovali svému původnímu domovu.

Paul Rausnitz, který prchal s rodinou z Čech už ve třicátých letech před Hitlerem, investoval po roce 1989 do přerovské Meopty, pomohl jí ze složité situace, postavil ji opět na nohy a učinil z ní znovu prosperující podnik.

Milena Grenfell-Bainsová odjela jako dítě s posledním Wintonovým vlakem, který Němci z protektorátu ještě pustili, a po návratu demokracie do Čech se sice fyzicky nevrátila, ale rozhodla se, že pomůže jiné firmě v nouzi, frenštátské Remosce.

A Bohuslav Jan Horáček, poúnorový emigrant a úspěšný stuttgartský klenotník a hoteliér, měl sice původně daleko smělejší plány, ovšem finanční pomoc, kterou věnoval rodnému Turnovsku, byla i tak mimořádná a zanechala trvalou stopu.

Tyto tři příběhy uprchlíků, kteří se vrátili, aby pomohli domovu, vypráví devět dílů naší Radioknihy. Pro rozhlas připravil Viktor Bezdíček, dramaturgie Alena Blažejovská, režie Radim Nejedlý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.