Lubomír Hrouda a Anna Skoumalová: Všech 789 rostlin je namalováno podle živé předlohy

7. únor 2019

Nový akvarelový atlas Rostliny naší přírody, jehož autory jsou botanik Lubomír Hrouda a ilustrátorka Anna Skoumalová, už stačil získat dvě ceny v soutěži Slovník roku a nominaci na cenu Akademie věd České republiky. Jak se taková encyklopedie dělá a jaké výhody má akvarelová malba například proti fotografii?

„Fotografie je samozřejmě přesná, ale pro botanické potřeby je velmi často nevhodná, protože přesný charakter rostliny nezachytí,“ říká zkušená ilustrátorka Anna Skoumalová, která svými kresbami doprovodila už na pět desítek knih převážně z botanických a medicínských oborů.

Kresba je tak trochu výběr znaků, které musíte do zobrazení dát, aby byly jasně patrné, čitelné, jednoznačné.
Anna Skoumalová

Kniha Rostliny naší přírody zobrazuje a stručně popisuje běžné byliny, které se vyskytují v České republice. Oproti atlasu z počátku 70. let minulého století, který byl československý, v ní pochopitelně chybí například horské rostliny z Karpat, ale naopak zahrnuje mnoho invazivních druhů, které se k nám od roku 1973 do 21. století dostaly.

Lubomír Hrouda a Anna Skoumalová: Rostliny naší přírody

„Všechny ty rostliny jsem já a kolegové pomocníci vozili různě z terénu podle seznamu, který jsem předem připravil,“ popisuje práci na atlasu Lubomír Hrouda.  „Přestože pracuji v oboru 55 let a vím, kde se vyskytují, nevyrostou vždycky všude úplně stejně. Takže nakonec jezdíte s dlouhým seznamem, a co potkáte, to nasbíráte. Nemůžete jich přivézt třicet, protože to by výtvarnice nezpracovala. Mohlo jich být nanejvýš deset najednou.“

Vím asi o osmi rostlinách, které se nepodařilo řízením osudu potkat. Jednu vyhlédnutou mi například sežrali srnci.
Lubomír Hrouda

Příprava knihy trvala několik let. Rostliny se daly podle živého modelu kreslit jen ve vegetačním období a neblaze zasáhla i sucha. „V podstatě se dá namalovat jeden akvarel za den,“ říká výtvarnice. „Ale například lopuch jsem malovala 25 hodin – má na listech jemné vlasové linky v určitém systému, který je třeba dodržet.“

Kniha vznikla na popud nakladatelství Academia, které ji také vydalo.

Spustit audio