Loutky míří do města

29. září 2003

Po prestižním plzeňském festivalu Divadlo přebírá divadelní štafetu na začátku října loutkářský festival Spectaculo Interesse v Ostravě. Loutky se letos zřejmě vzbouřily, neboť hromadně opouštějí divadelní sály a míří do foyer, před divadlo, do škol a do města, aby pobavily děti i dospělé, divadelní fanoušky i náhodné kolemjdoucí. Pod pojmem loutkové divadlo si většinou lidé představí zábavu pro malé děti, Kašpárka nebo Hurvínka. Nenechme se však mýlit. Městem se budou procházet průvody masek a noc oživí kresba ohněm. Připraveny jsou inscenace pro mateřinkové děti, školáky i dospělé a také doprovodné programy ve formě tvůrčích dílen a výstav.

Z programu festivalu, který proběhne v divadlech a ulicích Ostravy ve dnech 29. 9. - 4. 10. a jehož celý program je uveřejněn na stránkách divadla www.dlo-ostrava.cz, zde můžeme upozornit jen na některá představení. Hned první z nich (Andílci) proběhne v pondělí 29. 9. dopoledne pod patronací zvučného divadla Drak, jednoho z vítězů minulého ročníku. Hlavní atrakcí prvního dne bude ale určitě večerní rodinné představení s názvem Zvířecí divadlo v podání Naivního divadla Liberec. Tato zvířecí parodie na poměry v divadelním zákulisí je určitě favoritem na cenu pořadatelů. Výtvarně zajímavé a nápady překypující je také závěrečné představení festivalu Láska vše napraví divadla Alfa Plzeň, v níž autoři zparodovali jeden z příběhů růžové knihovny. Svá želízka v ohni má také hostící Divadlo loutek Ostrava, jehož inscenace v minulosti sklidily některé z cen poroty. Letos zahrají Staré pověsti české a pohádku O rybáři a rybce. Se svým kouskem přijedou také studenti pražské DAMU, aby se pochlubili, jaká je Šlamastika s měsícem.

Spectaculo Interesse

Kromě domácích loutkařských hvězd zaujmou určitě zahraniční soubory, které letos nepřijíždějí z tak exotické dálky jako asijští hosté minulého ročníku. Japonsko sice reprezentuje Noriyuki Sawa, ten je však znám z pravidelných hostování v pražských divadlech. Soubor Moki přijede z Rakouska v pátek 3. 10. s Gulliverem, tentýž den je jako hlavní večerní program připravena německá inscenace s tajemným názvem Exit A. Hamlet Fantasy. Další hosté přijedou z Polska, Anglie, Belgie, Nizozemí, Švýcarska a především ze Slovenska, odkud se představí hned čtyři soubory. Zahraniční i tuzemští účastníci přehlídky připravují také pouliční performance a dílny s dětmi. Rej v ulicích vyvrcholí v pátek večer podívanou nazvanou Labyrint světa a srdce loutky, jíž se zúčastní hned několik souborů. Atraktivní bude určitě vystoupení brněnského Ignis Inferno a jeho malba ohněm. V sobotu v poledne se jako poslední ohlédnutí po týdenním maratonu uskuteční tradiční průvod všech účastníků městem. Po něm bude následovat udílení cen nejlepším inscenacím.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.