Loutky Jiřího Trnky v Tvrzi

19. červen 2003

Ve Žďáru nad Sázavou je k vidění výstava o Jiřím Trnkovi a jeho následovnících, tvůrcích animovaného filmu. Výstava je sice nevelká, ale potěší děti i dospělé. Expozici tvoří loutky i celé prostorové scény z animovaných filmů vzniklých ve Studiu Jiřího Trnky od roku 1948 po současnost.

Regionální muzeum ve Žďáru nad Sázavou má to štěstí, že se jeho výstavní prostory nalézají v ulici zvané Tvrz, což je místo v samém jádře utlačeného historického centra jinak panelákového moderního města. Mezi domečky připomínajícími pražskou Zlatou uličku najdeme poněkud monumentálnější budovu muzea, jež už z dálky láká návštěvníky kostelními zvony, které jsou tu před jejím vchodem uloženy. Uvnitř má expozice dvě nevelké místnosti, z nichž jedna je věnovaná Trnkově osobnosti a jeho dílu, druhá představuje tvorbu jeho pokračovatelů. Výstava upoutala pozornost veřejnosti již na samém začátku, neboť byla poprvé otevřena o rušném poutním víkendu, kdy se do ulic města vydalo mnoho lidí.

Loutky

Vedle kreslených ukázek animovaných filmů zaujmou prostorové ukázky celých scén, například z filmů Švejk (z roku 1955), Špalíček (1947), Čertův mlýn (1950) či Sen noci svatojánské (1959). Zatímco dospělí obdivují řemeslnou mistrnost a výtvarnou stránku loutek a často zavzpomínají na své mládí, dětem loutky připomínají hračky, neboť postavičky jsou jen asi 30 cm vysoké.

Exponáty z druhé místnosti osloví i mladší návštěvníky, odrážejí totiž vývoj českého animovaného filmu až k současnosti. Trnkovy pokračovatele zastupují například Adolf Born s ukázkami z filmu Dobrodružství Robinsona Crusoe a z večerníčku o opici Žofce či Zdeněk Miler s nestárnoucím Krtečkem. Zde se také animované filmy pouštějí na videu (například pohádka Jak dědek měnil až vyměnil). Prohlédnout si můžeme i titěrné rekvizity všeho druhu, které pro svou miniaturnost jistě potěší zejména děti.

Výstava Jiří Trnka a jeho následovníci v Regionálním muzeu ve Žďáru nad Sázavou potrvá do 29.6. Otevřeno je denně od 9:00 do 17:00 hodin, vstupné činí 30 Kč, pro děti 20 Kč.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.