Louis Křikava: Loupeživý rytíř Florian a Malá Lucy

3. červenec 2020

Dvě povídky jednoho z kumpánů Jaroslava Haška, který si liboval v bizarních tématech a pochmurné dekadentní atmosféře. Účinkují Tomáš Šolc a Bronislav Kotiš. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Tomáš Šolc, Bronislav Kotiš
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2010

Když 1. července 1920 zemřel na Heverochově klinice básník a spisovatel Louis Křikava, konstatoval autor drobné zprávy v rubrice Z kulturního života v Národních listech, že „odchází z české literární obce postava význačná svými zvyky a způsoby, která i širšímu okruhu pražské veřejnosti byla známa.“ Ale kdeže tyto kruhy jsou a s nimi i vzpomínky na tohoto pozoruhodného autora dekadentních, podivuhodně křehkých, senzitivních básní a próz.

Čtěte také

Přeštický rodák Louis Křikava pocházel ze solidní právnické rodiny. Jeho strýcem byl nechvalně známý pražský policejní ředitel. Louis byl ale výstředník, morfinista a neurasthenik. Vedl rozháraný bohémský život. Svého času patřil ke spolustolovníkům Jaroslava Haška v pražském hostinci pana Zvěřiny. Hašek ho zvěčnil v jedné ze svých povídek v knížce Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona.

Křikavovy povídky jsou ale Haškovu humoru zcela vzdálené. Liboval si v bizarních tématech a pochmurné dekadentní atmosféře. Protagonisty jeho literárních děl jsou většinou lidé z okraje společnosti, tu psychicky vyšinutí a zlomení, tu hrdí a svým způsobem šlechetní a spravedliví.

Takový je i hrdina příběhu Loupežný rytíř Florian ze stejnojmenné posmrtně vydané sbírky. Povídka Malá Lucy, vybraná z knížky Loupežný rytíř Florián z roku 1921, je zase zjevným ohlasem romantické klasiky. Její příběh v mnohém připomíná Puškinova Evžena Oněgina.

Spustit audio