Lou Reed a John Cale se v Praze téměř potkají

8. březen 2006

Oba hlavní protagonisté legendárních The Velvet Underground se do Čech a na Moravu, každý se svými sólovými projekty, vracejí poměrně pravidelně. Během svých letošních koncertů v březnu se dokonce téměř potkají.

Každý se vydal po definitivním zániku The Velvet Underground trochu jiným směrem, oba jsou ale po hudební stránce stále dost přitažliví. Zatímco hudebně vzdělanější Cale překvapuje neustále - během jeho dosavadních šesti návštěv Prahy jsme ho poznali jako autora scénické hudby, smělého experimentátora s taneční elektronikou, avantgardního rockera, i jako koncertního sólistu jen s piánem a kytarou, Reed se z mezí před lety nastoleného provokativního undergroundu příliš nevychyluje. Na společném jevišti už si je lze představit jen těžko, přesto se na každého zvlášť chodit vyplácí. Cale vždy překvapí, zaručeně. I když nemusí vždy usadit do kolen, máte předem danou jistotu, že koncert nebude rutinní záležitostí. Na Reeda je zase spoleh. V tom nejpříjemnějším smyslu slova, který lze dopustit. S kapelou bezmála geniálních muzikantů, se kterou cestuje už léta (Tony Smith - bicí, Mike Rathke - kytara, Fernando Saunders - baskytara) povýšil dříve dřevní a zašpiněný underground - aniž by se vytratila ohromná atmosférotvornost typická pro starší písně - na úroveň muzikantského zážitku. Pokaždé trochu odlišného, ve svém principu však vždy podobně "jistého".

John Cale - plakát

John Cale vystoupí v ČR letos dvakrát za sebou, 8.3. v brněnské Flédě a 9.3. v pražském divadle Archa, aktuální turné je zasvěcené čerstvé, přímočaře a rockověji laděné desce Black Acetate. Lou Reed se v rámci svého turné zastaví 17.3. v pražském Kongresovém centru. Oba interpreti slaví v březnu narozeniny (Cale dokonce v den pražského vystoupení), takže další důvod proč na ně zajít a osobně poblahopřát!

Související odkazy: www.loureed.org, www.john-cale.com

autor: Hynek Just
Spustit audio