Lorenzo Marone: Pokušení být šťastní. Příběh trochu netradičního italského důchodce čte Jan Dvořák

22. prosinec 2021

Za maskou mrzouta a hrubiána se skrývá světem protřelý starý ironik s dobrým srdcem. Jeho suchý humor a neotřelé nápady, s nimiž bojuje proti domácímu násilí, vlastní lásce k prostitutce nebo homosexualitě svého syna, dostanou i vás. Bestseller se v Itálii dočkal i zfilmování.

Čte: Jan Dvořák
Připravila: Kristýna Franková
Překlad: Magdalena Žáčková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 13. 12. 2021

Cesarovi Annunziatovi je 77 let a po smrti své ženy bydlí sám. Jen občas ho navštěvuje sousedčina kočka. Někdy zajde na návštěvu ke starému příteli Marinovi, čas od času se vídá se svými dospělými dětmi a v pravidelných intervalech taky s jednou prostitutkou.

Jednoho dne se však celý Cesarův doposud jednoduchý život pořádně zamotá. Zjistí, že jeho dcera je nešťastná v manželství, že syn se mu zdráhá přiznat svoji sexuální orientaci, že sousedka s kočkami se třese strachy o byt a že prostitutka Rossana je vlastně báječná žena, do které se začíná zamilovávat.

K dovršení všeho je tu manželský pár, který bydlí ve stejném patře neapolského činžáku jako on a který se podnikavému důchodci nějak nezdá. Když se potvrdí Cesarovo podezření, že soused týrá svoji ženu, roztáčí se kolo událostí naplno. A v tom veletoči lítají emoce všech zúčastněných.

Jan Dvořák

Podaří se Cesarovi vylepšit si vztahy s dětmi a vyrovnat se se svou minulostí nevěrného manžela? Odhodí zábrany a pokusí se s Rossanou navázat vážný vztah? Zvládne zachránit sousedku Emmu?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související