Londýnské výstavy v roce 2015 připomenou Waterloo i fotografku Cameron

7. leden 2015

Jestliže loni jsme často mluvili o výstavách připomínajících sté výročí vypuknutí první světové války, a mluvit o ní budeme i v příštích letech, protože ta Velká válka neskončila do Vánoc, jak se tehdy mnozí domnívali, ale trvala další čtyři roky, tak i letošní rok má několik významných výročí.

Spojené království si připomene 800 let od podepsání Velké listiny svobod, o níž připravuje velkou výstavu Britská knihovna. Uplyne také dvě stě let od bitvy u Waterloo, definitivní porážky francouzského diktátora Napoleona. K tomuto výročí připravuje výstavu pod názvem Wellington: Triumfy, politici a vášně Národní portrétní galerie a rovněž hradu Windsor se uskuteční výstava nazvaná Waterloo ve Windsoru: 1815 až 2015. Ta začne již na konci ledna a objeví se tam řada unikátních exponátů. A do třetice k letošním výročím – Muzeum Viktorie a Alberta připomene 200 let od narození fotografky Julie Margaret Cameron.

Z výstav výtvarného umění zmiňme několik jmen. Rubens, Goya, francouzští impresionisté, Alexander Calder, Barbara Hepworth, Frank Auerbach, Jackson Pollock. Rubens v Royal Academy of Arts, celý název výstavy, která začne již 24. ledna, zní Rubens a jeho odkaz: Od van Dycka po Cézanna. Goyovy portréty představí na podzim Národní galerie. Ale ještě předtím dostaneme takovou malou ochutnávku v podobě výstavy Goya: Čarodejnice a staré ženy v Courauld Gallery, tato expozice začně už 26. února. A Národní galerie připravila na jaro velkou výstavu impresionismu. Práce Caldera, Hepworth, Auerbacha a Pollocka postupně představí Tate Modern a Tate Britain. A ještě bych rád upozornil na jednu výstavu ve Whitechapel Gallery. Začne již příští týden a její název je Dobrodružství Černého čtverce: Abstraktní umění a společnost 1915 až 2015. Výstava vychází z proslulého díla Černý čtverec od Kazimíra Maleviče, o níž jsme tu mluvili loni v červenci.

Pavilon u Serpentine Gallery je již tradiční součástí londýnského léta a počátku podzimu. Ten letošní, bude již patnáctý, navrhne dvojice španělských architektů vystupujících jako SelgasCano. Za touto zkratkou se skrývají renomovaní architekti José Selgas a Lucia Cano. Jejich návrh by měl být zveřejněn během února, samotný pavilon pak vyroste v červnu.

autoři: jbe , Karel Kratochvíl
Spustit audio