Ljiljana Marič - ředitelka lázeňské péče v Léčebných lázní Bohdaneč

29. listopad 2013

Rodačka ze Sarajeva do Československa utekla před občanskou válkou

Paní Ljiljana Marič vystudovala v Sarajevu Lékařskou fakultu a také Postgraduální studia experimentální medicíny na Hematologické klinice v Sarajevu. Její první práce byla na lékařské fakultě v Sarajevu, kde půl roku přednášela hygienu. Po té tři roky pracovala jako praktický lékař na sarajevské poliklinice. V letech 1987 – 1992 pak pracovala na Hematologické klinice Sarajevo.

V roce 1992 vypukla v Jugoslávii válečný konflikt, který donutil mnoho lidí opustit svou vlast a hledat bezpečí za hranicemi rozpadajícího se státu. Někteří se po válce vrátili, jiní našli svůj druhý domov v cizině. Patří mezi ně i Ljiljana Marič, která v prosinci 1992 přijíždí s manželem a tříletou dcerou do Československa. Kvůli rozpadu Jugoslávie musela paní Marič rok čekat, až bude uznán její vysokoškolský titul. Krátce na to přijala práci v pardubické nemocnici na hematologii.

Pavilon Gočár v Bohdanči

Na pracovním úřadě tehdy nalezla inzerát, kde Lázně Bohdaneč hledali posilu do svého týmu. Přihlásila se a vyhrála. Dnes je Ljiljana Marič služebně nejstarším lékařem Léčebných Lázní Bohdaneč, kde působí od 1994 a má základní atestaci z vnitřního lékařství, posléze i z rehabilitace, status primariusa od 2008. Vede kolektiv lékařů, fyzioterapeutů a ostatního zdravotnického a pomocného personálu léčebného úseku od roku 2006. Pod vedením paní primářky dosahují bohdanečské lázně vynikajících výsledků především v léčbě revmatismu, Bechtěrevovy nemoci, artróz, osteoporózy, stavů po operacích endoprotéz, vertebrogenních syndromů či úrazů páteře a pohybového ústrojí.

I příští týden bude hostem Jolany Voldánové žena. Má za sebou natáčení velkofilmů Království nebeské nebo Hobit, může se pochlubit tím, že ji režírovala taková hollywoodská esa jako je Steven Spielberg, Riedly Scott, Peter Jackson a hrála po boku takových hvězd jako je Orlando Bloom, Nicole Kidman, Renée Zellweger nebo Colin Firth. Nenechte si ujít povídání s kaskadérkou, dublérkou a cvičitelkou jezdeckých koní Petrou Novotnou.

Jolana Voldánová a Petra Novotná
Spustit audio