Literární cena pro ženy. Prestižní soutěž ocení autorku nejlepšího anglicky psaného románu

28. duben 2020

21. dubna byly zveřejněny nominace na britskou literární cenu Women's Prize For Fiction, která je každoročně udílena autorce nejlepšího románu napsaného v angličtině. 

Women's Prize For Fiction se udílí od roku 1996 (původně pod názvem Orange Prize for Fiction). Dnes se na Britských ostrovech jedná spolu s Booker Prize a Costa Book Awards o jednu z nejprestižnějších literárních cen. Ocenění není limitováno národností autorky, ale tím, že text románu vznikl v angličtině. Podnětem k založení ceny byl fakt, že v roce 1991 se do nominací na Booker Prize nedostala jediná žena, ačkoli tento rok ženy v anglojazyčném prostředí napsaly okolo 60% všech románů.

Bez malých literatur?

U letošních nominací překvapí, že zastoupeny jsou pouze spisovatelky z USA a Velké Británie. V minulosti cenu získaly i kanadské spisovatelky, ale letos se na menší anglojazyčné literatury zapomnělo. Mezi šesticí nominovaných najdeme dvě autorky, které se již dočkaly českého překladu. Jde o Hilary Mantelovou – její knihy vydává nakladatelství Argo v překladu Michaly Markové – a Bernardine Evaristo. Její román Císařovo kotě vyšel česky roku 2003. Letos si nominaci vysloužila, za román. S ním už získala významnou Bookerovu cenu podzim roku 2019. Tehdy se o ni musela podělit s Margaret Atwoodovou. 

Shortlist nominovaných knih Women’s Prize for Fiction 2020

Mezi nominovanými autorkami, které si v češtině zatím přečíst nemůžeme, zaujme Angie Cruz a její román Dominicana. Spisovatelka se sice narodila v USA, ale její rodiče pocházejí z Dominikánské republiky. Zkušenosti uprchlíků z této karibské země v USA se Cruz věnuje i v této knize. V USA vzniká literatura psaná uprchlíky z Latinské Ameriky a jejich potomky od 60. let. Je však stále přehlížena a nedoceněna především velkými nakladatelskými domy a většinou čtenářů v USA.

Dalšími nominovanými jsou Američanka Jenny Offill a Britky Maggie O'Farrell a Natalie Haynes.

Kontroverzní cena?

Hlavně v prvních letech existence se na adresu ceny snášela kritika. Někteří novináři ji označili za sexistickou. Ke kritikům se přidala i australská spisovatelka a feministka Germaine Greerová, která prohlásila: „Brzo si někdo vymyslí cenu pro spisovatele se zrzavými vlasy“. Časem se cena etablovala a kritické hlasy už dnes neslyšíme tak často.

Jméno vítězky Women's Prize For Fiction bude oznámeno 9. září 2020.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Související