Listopadové události 89 v českých divadlech. Vzpomínají přímí účastníci pohnutých dní

17. listopad 2022

Po 17. listopadu 1989 se česká divadla přes noc proměnila v informační síť lidí, pracujících na změně politického režimu. Z divadelníků a studentů se takřka přes noc stali „manažeři“ revolučního převratu. Jak se na to s odstupem dívali přímí aktéři? Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravila: Renata Venclová
Natočeno: v roce 2009

Na dobu, kdy česká divadla dobrovolně přestala hrát divadlo a otevřela se občanům jako místa, kde se mohou svobodně vyslovit k politice a společenskému uspořádání, vzpomínají účastníci pohnutých dní Oldřich Kužílek, Vlasta Gallerová, Petr Oslzlý, Martin Mejstřík, Apolena Veldová, Josef Kovalčuk a další.

V Institutu umění – Divadelním ústavu v Praze se v říjnu 2009 konala konference s názvem Divadlo a revoluce. Uspořádalo ji několik mladých absolventů divadelní vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jak mladí badatelé zjistili: divadelní archivy z té doby jsou poloprázdné, záznamy z tehdejších sdělovacích prostředků vesměs nepoužitelné – a tak byl dvacet let poté nejvyšší čas začít shromažďovat materiál a zpovídat pamětníky.

Čtěte také

Pokusem o povzbuzení paměti byla také beseda listopadových revolucionářů uspořádaná na závěr konference. Renata Venclová z ní pořídila následující sestřih a doplnila ho úryvky z archivních zvukových materiálů. Spolu s pamětníky se přeneste v čase – dnes již o třicet jedna let zpátky – a poslouchejte. Třeba si vzpomenete, ve kterém z českých divadelních sálů jste listopad 89 prožívali vy.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.