Lipa na motivy Beatles

3. duben 2003

Že se slovenský zpěvák a skladatel Peter Lipa cítí v životní formě, naznačil už v názvu svého loňského, z jazzu, funku, blues i popu namíchaného alba. A pouhý rok po desce ...v najlepších rokoch tu máme další kus poctivé muziky - snad inspirován slavnou Cockerovou verzí With A Little Help From My Friends připravil Lipa album, sestavené výhradně z osobitých coververzí převážně méně známých skladeb legendárních Beatles z pera Johna Lennona a Paula McCartneyho.

Když před rokem v interview pro Týdeník Rozhlas Lipa svou beatlesovskou ambici prvně formuloval, měl představu poměrně komorního projektu. Dopadlo to ovšem úplně jinak. Hned úvodní píseň Day Tripper svým velkokapelovým zvukem osvětlí, že na albu rozličných nálad a stylových příchutí pracovalo podstatně širší spektrum muzikantů, než bylo původně zamýšleno. Lipa, jehož jméno je na Slovensku stále nezpochybnitelným pojmem, se ve studiu postupně sešel s dobrými dvěma desítkami muzikantů - vedle stálých členů jeho nejvytíženější současné skupiny, tedy Juraje Tatára, Martina Gašpara, Marcela Buntaje a Michala Žáčka, si své odehráli elitní jazzmani Gabriel Jonáš, Juraj Bartoš a Juraj Griglák, stejně jako řada mladých instrumentalistů, s nimiž zpěvák dosud neměl tu čest. Přišla dokonce i písničkářka Jana Kirschner, která nazpívala vokály například u I Wanna Be Your Man, jedné z nejpodařenějších skladeb, v níž na foukací harmoniku exceluje hvězda slovenské bluesové scény, Erich "Boboš" Procházka.

Peter Lipa

Lipa si pro své "remaky" vybral písničky, z nichž většina by se na výběrové CD největších hitů Beatles asi neprotlačila. Ale i kdyby učinil opak, málokterou z písní alba Beatles In Blue(s) byste na první poslech bezpečně identifikovali - natolik se Lipovi podařilo vtisknout jim svůj styl. Výstižným příkladem je také závěrečná skladba, v níž symbolicky vyzval na souboj již zmíněného Joea Cockera: Lipova předělávka With A Little Help From My Friends je z jiného muzikantského těsta, ale pulzuje se srovnatelnou intenzitou.

(Peter Lipa: Beatles In Blue(s). CD, 73 minut. Vyd. Indies Records, 2003.)

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.