Lidický růžový sad je mezi světovou elitou. Dostal nejvyšší ocenění

13. srpen 2015

Sad míru a přátelství v Lidicích, kde rostou tisíce růží, se dostal mezi světovou elitu. Federace růžových společenství mu udělila nejvyšší možné ocenění. Sad vznikl v roce 1955 na podnět poslance britského parlamentu a sazenice do něj věnovaly desítky zemí z celého světa. Teď sad prochází velkou inventurou, se kterou Památníku Lidice pomáhají botanici.

„Tento sad je opravdu unikátní. Je největší u nás, ale ani v sousedních zemích se nemohou ničím v tomto rozsahu pyšnit,“ říká Jiří Žlebčík ze zahradnického výzkumného ústavu v Průhonicích.

V lidickém Sadu míru a přátelství je přibližně 24 tisíc keřů růží z 240 odrůd.

Sazenice věnovali od 50. let 20. století jak jednotlivci, tak i botanické ústavy, školy a různé státy. Botanici v těchto dnech sad obměňují.

„Růže stárnou, některé výsadby se musí dosazovat. Dosadby souvisí také s tím, že se i u růží objevují stále nové a nové odrůdy. To, co byl před 10 lety vrchol z hlediska odolnosti proti houbovým chorobám, tak už je překonáno,“ dodává Žlebčík.

Fialové, bílé, oranžové a červené růže, některé jsou půl metru nebo metr vysoké, jiné se pnou.

„Výškové rozvrstvení výsadby je hodně důležité. Vytvářejí se tady různá zákoutí s lavičkami, kde je možné spočinout v horkých dnech a na chvilku se zastavit,“ popisuje Žlebčík.

Některé květiny jsou vysázeny do určitých obrazců. Jedním z nich je i květ růže, který je věnován lidickým mužům.

Další dva menší obrazce mají připomínat lidické ženy a také děti. Označeny jsou i růže dárců nebo svatebčanů, kteří sazenice do sadu věnovali.

Sad míru a přátelství v Lidicích získal nejvyšší možné ocenění od Světové federace růžových společenství
Spustit audio