„Lidi nejsou zlí. Naopak!“ shrnují mistři ČR v autostopu Eva Radilová a Tomáš Čech svoji zkušenost

23. červenec 2019

Eva Radilová a Tomáš Čech jsou novými mistry ČR v autostopu. Vyhráli 6. ročník soutěže, jejíž trasa tentokrát vedla severní Evropou a Pobaltím.

Na trasu Mistrovství ČR v autostopu se z Prahy v sobotu 22. 6. vydalo 12 soutěžních dvojic, Eva Radilová a Tomáš Čech dorazili zpět do Prahy jako první za 6 dnů a 8 hodin 30 minut. Pro docenta pedagogiky z Univerzity Palackého Tomáše Čecha to bylo už druhé vítězství v soutěži, pro herečku a studentku Evu Radilovou naopak šlo o první autostop v životě.

 

Severní polární kruh, benzínky a kilometry

Dvojice navštívila 8 zemí Evropy a zastavili se například na severním polárním kruhu v Rovaniemi, estonském Tallinu nebo v polské části Bělověžského pralesa. „To, že trasa vedla na sever, byl jeden z důvodů, proč jsem se znovu závodu zúčastnil,“ říká Tomáš Čech, který mistrovství vyhrál už v roce 2017, tehdy s jinou partnerkou. 5 721 km trasy stopem dvojice ujela za 5 dnů a 8 hodin 30 minut, k čemuž patřila povinná 24hodinová přestávka. V průměru tedy jeli víc než 1 000 km denně. Statistika Tomáše Čecha dál udává, že nejdelší stop měřil 1 300 km a nejkratší 800 m…

Eva Radilová a Tomáš Čech, mistři České republiky v autostopu

Lidé, ne místa

Protože místa na trase během závodu opravdu jen profrčíme, hlavní hodnotou jsou setkání s lidmi, shodují se stopaři. „Rádi vzpomínáme už na úplně prvního řidiče, který nás pak podporoval po celou cestu,“ říká Eva Radilová. Část soutěžení totiž tvoří také charitativní složka, během které letos podporovatelé soutěžních dvojic vybrali peníze na invalidní vozík pro Konto bariéry. „Nepočítaně zážitků, krásných lidských setkání, poznávání lidí, jazykových zkušeností, úsměvů, chvil naplnění i drobných zoufalství, minimum spánku, dost únavy, maximum euforie…,“ shrnuje celou zkušenost Tomáš Čech. „Lidi nejsou zlí. Naopak,“ vzkazují mistři ČR v autostopu.

Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca se zážitky Evy Radilové a Tomáše Čecha ze severské trasy Mistrovství ČR v autostopu 2019.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka