Libor Dvořák: Putin o stavu země. Rakety, které doletí do Washingtonu a odpadové hospodářství

20. únor 2019

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním poselství o stavu země slíbil Rusům změny k lepšímu v jejich životě, a to v nejbližší době, dokonce již letos.

Na rozvoj země podle jeho slov stát vynaloží obří částky, „které si nepůjčil, ale vydělal prací milionů lidí.“ 

Libor Dvořák: Předzvěsti rozkladu Putinovy moci a strašlivé budoucnosti

Vladimir Putin

Rozdíly mezi výsledky jednotlivých sociologických pracovišť jsou velmi výrazné, ale vytrvale klesající tendence je zcela očividná všude.

Rusko „nesmí opakovat chyby minulých desetiletí a vyčkávat na příchod komunismu. Změny v rozvoji země a v životě lidí k lepšímu jsou nutné již teď," řekl mimo jiné Putin.

Zatímco během loňského poselství ruský prezident za pomoci animovaných klipů strašil svět nejrůznějšími superzbraněmi (o jejichž existenci ostatně Západ okamžitě zapochyboval), tentokrát se podle prognóz opravdu soustředil především na domácí problematiku – z celkových 86 minut projevu jí věnoval plných 75.

A není divu: během loňského roku jeho popularita neustále klesala, a i když jeho více než 60 procent preferencí mu v podstatě každý světový politik může jen závidět, Vladimir Vladimirovič byl zvyklý na onačejší čísla. A tak se většinou mluvilo o tom, jak zvýšit životní úroveň ruského obyvatelstva a co ještě úžasného pro lidi udělat.

Domů sliby, do světa pohrůžky

Alexandr Mitrofanov: Silvestr v Rusku a Putin - zbožštění i výsměch

Ruský prezident Vladimir Putin

Rok 2019 vítali v Rusku nejen v soukromí, ale také veřejně v různých médiích.

Řeč se přirozeně stočila na 12 tzv. národních projektů, které by lepšímu životu Rusů měly napomoci zejména v letech 2020-24. Ostatně zkusme to konkrétněji: Putin připomněl, že v roce 2000, kdy usedl do prezidentského křesla, bylo ruských občanů pod oficiální hranicí chudoby na 40 milionů. Během první dekády 21. století se tento počet podařilo snížit na polovinu.

Prezident ovšem byl nucen připustit, že v posledních letech toto číslo znovu roste a že je třeba ho nějak dostat dolů. Inu, západní sankce po ruském vpádu na Krym a na východní Ukrajinu a stagnace ruské ekonomiky udělaly své…

Pozoruhodná byla pasáž, věnovaná odpadové krizi, která už léta souží v podstatě celé Rusko. Putin řekl, že s černými skládkami, sužujícími velká i malá města, je třeba něco dělat, a že v několika případech už se sám do věci vložil a pomohl.

Vladimir Putin měl špatný rok. Příští bude ještě horší, předvídá Bloomberg

Vladimir Putin

Vladimir Putin na své nedávné tiskové konferenci označil za nejvýznamnější ruské události roku 2018 své znovuzvolení do úřadu prezidenta a mistrovství světa ve fotbale na domácí půdě.

Zřejmě si sám neuvědomil, co zemi i světu o fungování ruského státu sděluje: za pomoci tzv. ručního řízení musí zasahovat sám prezident i na smetištích, protože systém státní správy jednoduše nefunguje.

V Putinově poselství ostatně floskulky typu „musíme“ a „je třeba“ zaznívaly velmi často. Komentář, jak to udělat, ovšem chyběl.

Skončeme tím, čím jsme začali: harašení zbraněmi nechybělo ani tentokrát a Putin bez obalu pohrozil raketami, které doletí do Washingtonu i New Yorku. Ruský prezident doslova řekl, že Spojené státy by si nejdřív měly spočítat rychlost ruských raket, a teprve pak o něčem rozhodovat.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Na mysli měl viditelně odstoupení USA od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu a případné rozmisťování amerického raketového arzenálu v Rumunsku a Polsku.

A jak to všechno shrnout? Asi konstatováním domů sliby, do světa pohrůžky. Věru nic nového pod sluncem.

Spustit audio