Liberecký kraj přispěje 3 miliony do Fondu na ochranu vod v příhraničí. Obce z něj mohou začít čerpat peníze

29. září 2022 10:47, aktualizováno

Už v říjnu 2022 mohou začít obce a města v česko-polském příhraničí čerpat peníze z Fondu Turów. Na co peníze půjdou konkrétně, zjišťovala redaktorka Janou Švecovou.

Čtěte také

Obce mohou peníze čerpat na projekty, které budou prokazatelně podporovat zadržování vody v krajině a také zlepšovat životní prostředí. Půjde například o budování tůní, mokřadů nebo rybníků, a také na výsadbu alejí nebo lesoparků.

První žádosti mohou obce podávat v říjnu 2022. Jednotlivé projekty budou posuzovat odborníci na ochranu životního prostředí a zástupci samospráv. Zatím mohou žádat pouze obce a města z oblasti podél česko-polské hranice dotčené důlní těžbou. V budoucnu by podle radního Václava Židka z Pirátů, měli mít stejnou šanci i jednotlivci. Maximální částka na jeden projekt je 100 tisíc eur.

Peníze půjdou z fondu, který je výsledkem česko-polských jednání o dopadech hnědouhelné těžby v polském dole Turów na životní prostředí, konkrétně spodní vody. Přispívat do něj bude jak polská, tak česká strana. Ročně by tam mělo plynout celkem půl milionu eur, to je něco přes 12 milionů korun, a to po dobu zhruba 20ti let.

Polský podíl hradí tamní vláda; hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj bude usilovat o to, aby podíl české strany zaplatil v celé výši stát. Zatím do fondu vloží svůj podíl právě Liberecký kraj, pro rok 2022 jsou to tři miliony.

Nejsou to ale jediné peníze, které na kompenzaci těžby pro Českou republiku, konkrétně tedy pro dotčenou oblast od Hrádku nad Nisou až po Frýdlantsko, půjdou. V rámci dohody, kterou premiéři Petr Fiala z ODS a Tadeusz Morawiecki podepsali letos v únoru, získá Česká republika od Poláků celkem 45 milionů eur. Liberecký kraj z této částky dostane 25 milionů.

Dalších 10 milionů eur dostal Liberecký kraj přímo od majitele dolu. Jedná peníze určené na velké projekty, jako je výstavba u vodohospodářské infrastruktury v příhraničí; tedy vodovodních přivaděčů a vodovodů, rozšíření úpraven pitné vody, zvýšení kapacity vodovodů a podobně.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související