Liberecký kraj podepsal s Technickou univerzitou Liberec memorandum o spolupráci v sociální oblasti

21. leden 2022 13:53

Zástupci liberecké Technické univerzity a Libereckého kraje podepsali dohodu o spolupráci v sociální oblasti. Týká se například sociálního začleňování, vzdělávání, zdravotní péče nebo dluhové problematiky. 

Univerzita připravuje například budoucí pracovníky v sociální sféře a spolupráce s krajem má umožnit studentům rozšířit znalost konkrétních problémů v této oblasti.

Podle děkana Fakulty přírodovědně- humanitní a pedagogické Jana Picka je důležité, aby se studenti zapojili do praxe a zvlášť do sociální praxe, kde budou řešit praktické problémy. Kontakt s reálným prostředím, se seniory, během studia je velmi důležitý. Absolventi by pak měl být dostatečně připravení pro reálné zaměstnání. Praxe mají poskytnout domovy seniorů ve Vratislavicích a libereckém Františkově.

Univerzita disponuje odborným zázemím pro průzkum i tvorbu statistik. Zároveň se věnuje socio-ekonomickým tématům spojeným s regionálním rozvojem, včetně vývoje cen a příjmů v regionech a malých oblastech. Podle náměstka hejtmana pro sociální záležitosti Petra Tulpy ze SLK pak tato data pomůžou základní síť sociálních služeb umístit přesně tam, kde to je opravdu zapotřebí.

Pokud jde o seniory, tak podle Jana Picka přímý kontakt a spolupráce může otevřít nové vhodné kurzy třeba pro Univerzitu třetího věku. Nabízí se i možnost kurzů celoživotního vzdělávání.

V úvahu přichází i kurzy pro národnostní menšiny, které by je připravily na život v České republice. Je to program pro osoby ohrožené sociálním vyloučením, který není přímo zaměřený na cizince, ale mohou se do této skupiny dostat. Jde také o vzdělávání učitelů, o tom jak komunikovat s rodinou v rámci výuky dětí s odlišným rodným jazykem. Podle koordinátora pro záležitosti národnostních menšin a cizinců Václava Strouhala je to jedno z velkých témat a v rámci memoranda se myslí také na děti, které jsou ohrožené předčasným ukončením školní docházky.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související