Líbánky na Yukonu. O svatební cestě kvadruplegika Jirky a jeho ženy divočinou Kanady

16. březen 2023

Kačka s Jirkou měli před časem svatbu a na svatební cestu vyrazili s autorkou dokumentu a jejím manželem Jendou na Yukon do Kanady. Autorka zaznamenala „dobré i zlé“, radosti i nástrahy, které na své cestě museli novomanželé překonávat.

Připravila: Alžběta Havlová
Natočeno: v roce 2019

Jirka Čeloud pochází z Dačic. Bez dvou centimetrů měří dva metry. Stejně se ale pro pusu musí shýbat Kačka – Jirka se totiž už dvanáct let nepostavil na nohy. Po skoku do vody na třídním výletě se z něj stal kvadruplegik, odborně řečeno. Má nehybné nohy a téměř i ruce. I když spoustu věcí v domácnosti a na cestách musí dělat Kačka sama, nikdo o jejich harmonickém a téměř perfektním vztahu před svatbou nepochyboval. Také nikdo nepochyboval o tom, že je Jirka se svým stavem smířený. „Já jsem byl zrozenej pro to, abych byl vozmen,“ říkával vždycky Jirka. Je pravda, že jako vozíčkář je Jirka trošku výjimečný – a to především kvůli expedicím, které pořádá se svou partou 3handbikes.

Připravovala jsem se na sežrání medvědem a utopení, ale tohle…
Kateřina Čeloudová

Autorka dokumentu s manželem Jendou, na lodi mají i Jirkův vozík

Cesta na Yukon a na Aljašku byla v mnoha ohledech odlišná od těch, na které Jirka jezdil dříve – nejen proto, že hlavním cestovním prostředkem byly lodě, ale také proto, že tu už Jirka nebyl sám za sebe. Mladí novomanželé zde museli řešit věci, se kterými se dříve nesetkali. S plavením se na řece Yukonu souvisela spousta namáhavých činností, se kterými Jirka nemohl Kačence pomoct. Naopak – v některých případech například když skupinu v táboře navštívil medvěd, projevil se Jirkův handicap znatelněji než v běžném životě. Nebo když se cestovatelé ocitli přímo v lůně nádherné aljašské přírody a nemohli se společně vydat na lákavou výpravu do hor.

Svatební cesta na Yukonu přináší i svá úskalí - třeba že člověk pro množství komárů nevidí na svou manželku

„Víš co, přemýšlíš, jestli pro tu Kačku nebude lepší, kdyby si našla někoho jinýho, kdo je prostě zdravej a bude v něm mít tu fyzickou oporu,“ popsal své obavy Jirka.

Dokument je natočen z pohledu autorky, dlouholeté kamarádky Jirky i Kačky. Posluchače svým podrobným a osobitým popisem přenáší do divoké krajiny kanadského Yukonu, jeho mohutných řek, Teslin a Yukon, mezi medvědy, komáry i německé kanoisty. V autentických nahrávkách z měsíční cesty severoamerickou přírodou uslyšíte jak zážitky všedních dní spojené s handicapem kamaráda Jirky, tak dramatické situace, které pobyt v necivilizované přírodě bez mobilního signálu často přináší.

autor: Alžběta Havlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.