Liam Pieper: Jak si opatřit duchovního průvodce

18. září 2017

Povídka současného australského spisovatele, napsaná v rámci projektu Praha, město literatury. On-line k poslechu do neděle 24. září 2017.

Krocani, farma, drůbež, ptáci

Liam Pieper se narodil v roce 1984 do bohémské rodiny australských hippie. Od třinácti let kouřil marihuanu a ve svých patnácti se stal dealerem. V osmnácti byl zatčen. Tehdy o svých zážitcích napsal povídku. Když mu text otiskl jeden literární časopis, byl to iniciační zážitek:

To bylo poprvé, kdy jsem se cítil dobrý v něčem jiném než v tom, jak být člen gangu.

O svém divokém dospívání, kdy byl zapojen do obchodu s drogami a potýkal se s drogovou závislostí, napsal „paměti“ The Feel-Good Hit of The Year (ve volném překladu Bezva šleha) o proměně „popleteného dítěte květin v drobného zlodějíčka a amorální kokainovou bestii.“

Spíše než společenskou diskusi o drogové závislosti a promrhaném mládí ovšem kniha vyvolala mediální šikanu vůči Pieperovým rodičům. Pieper je však z příliš liberální výchovy neviní:

Když jsem vyrůstal, musel jsem poslouchat a dodržovat určitá pravidla. Nebyl jsem žádný Mauglí, byl jsem normální kluk, ale stejně jsem se bouřil. To je přirozenost mládí. A samozřejmě, ti největší divoši, které jsem kdy poznal, mnohdy prošli velmi přísnou výchovou.

A lakonicky dodává:

Zhruba osmdesát procent Australanů samozřejmě už někdy marihuanu kouřilo, ale všichni předstíráme, že ne.

Povídka Jak si opatřit duchovního průvodce však není o drogách, byť jisté zatemnění mysli v ní hraje svoji roli.

Účinkuje: Matěj Nechvátal

Překlad: Lucie Mikolajková
Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2016.

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio