Lexikon pro zamilované jazzmeny

20. červen 2003

Příští týden v pátek, to je 27. června, se v zámecké jízdárně v Náměšti nad Oslavou uskuteční další z řady koncertů osmého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu třinácti měst Concentus Moraviae. Účinkovat bude Jiří Suchý a Hot and Sweet Orchestra.

Big band Hot and Sweet Orchestra na sebe prvně upozornil před třemi lety, kdy v Divadle Semafor uvedl premiéru svého pořadu Ze století do století, sestaveného z jazzové a taneční hudby dvacátých až čtyřicátých let 20. století. Role průvodce těmito večery se posléze ujal "pan domácí" Jiří Suchý, který si v programu občas i zazpíval. Úspěšný pořad se nakonec přenesl z divadelních prken na festivalová pódia a největší žijící legenda populárání hudby tím získala svižnou "doprovodnou" kapelu. V pořadu Lexikon pro zamilované jazzmeny se o tom budou moci přesvědčit i návštěvníci festivalu Concentus Moraviae - dočkají se řady zahraničních evergreenů, ale i českých trvalek (Blues pro Tebe, Už nikdy víc milovat nebudu).

Jiří Suchý a Hot and Sweet Orchestra

Za zmínku opět stojí i místo konání koncertu - městečko Náměšť nad Oslavou má totiž úctyhodnou hudební tradici. V prostorách náměšťského zámku se hrávalo už koncem 16. století, ovšem až o dvě stě let později zde držitel panství Jindřich Vilém Haugwitz zavedl pravidelnou koncertní činnost a založil zámeckou kapelu, která tehdy na Moravě neměla konkurenci. Haugwitz, který prý podmiňoval přijetí do služeb uchazečovou znalostí hry na některý hudební nástroj, udržoval úzké styky s řadou významných hudebních skladatelů té doby (znal se osobně s Gluckem či Salierim), překládal operní a oratorní libreta a lásku k hudbě přenesl i na svého syna Karla Viléma. Ten nejenže komponoval a udržoval cenné kontakty (byl přítelem Johanna Strausse), ale také aktivně hrál - na kytaru, harfu či klavír. Oba Haugwitzové byli navíc nadšenými sběrateli hudby: v jejich hudební sbírce se zachovala řada rukopisných skladeb (mj. Salieriho), ale i unikátních opisů - např. dvou jinde nedoložených skladeb Ludwiga van Beethovena.

Hrobka rodiny Haugwitzů v Náměšti nad Oslavou

Více informací najdete na www.concentus-moraviae.cz.

autor: (miš)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.