Levicová témata jsme vyměnili za pseudotémata o menšinách, říká poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna

Sociální demokracii čeká debata o dalším směřování – tradiční zástupce na demokratické levice české politické scéně ztratil 35 z dosavadních 50 mandátů. Strana tento týden rozhodne o termínu mimořádného sjezdu. Ten by se měl konat pokud možno co nejdříve, míní sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna. Bude on novým mužem ve vedení ČSSD?

Jaroslav Foldyna ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připouští, že dojde k obměně vedení strany, ať už celého, nebo jenom části. „Volba musí být postavená na tom, s jakou vizí přijdou lidé, kteří se o vedení budou ucházet,“ vysvětluje.

Sociální demokracie je podle něj pro voliče programově vyprázdněná a je potřeba pojmenovat jinak cíle. Přiznává také, že lidé ho vyzývají, aby kandidoval do vedení sociální demokracie. „Zatím je více těch, kteří mi říkají, abych usiloval o to, abych se podílel na vedení sociální demokracie,“ nastiňuje.


Referendum je téma levice, nechali jsme si ho vzít. Jaroslav Foldyna

Sociální demokraté podle něj před volbami nedokázali oslovit veřejnost a levicová témata zaměnili za pseudotémata o menšinách, ty základní věci vypadly. „Když někdo vyleze na bednu a bude schopen říct tyto věci a pragmaticky politice rozumět jako řemeslu, tak si myslím, že to bude ten vůdce,“ říká s tím, že v této chvíli zatím nikoho takového nevidí.

Nesmí vzniknout chaos

Sociální demokraté po jednání s hnutím ANO slíbili podpořit rozpočet výměnou za příslib předsednictví v nespecifikovaném sněmovním výboru. Takový postup Foldyna vítá. „Je povinností odpovědných politiků a odpovědné sociální demokracie, aby připravený rozpočet podpořila,“ podotýká.

ČSSD odchází do opozice – být součástí vlády je podle jeho vlastních slov skoro nemožné. Důležité je ale nyní, aby v Česku nevznikl chaos a země se neřítila k předčasným volbám. „Politika je variabilní, můžeme najít východisko, v tuto chvíli není na stole ani jedna z těch nejvíce negativních alternativ,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio