Letošní Pražský podzim

15. srpen 2002

Již za měsíc zahájí Mezinárodní hudební festival Pražský podzim svůj dvanáctý ročník. V letošním roce vystoupí v rámci festivalu osm zahraničních orchestrů, z nichž jmenujme Královskou filharmonii z Liverpoolu, Státní symfonický orchestr Ruska, Orchestr Mariinského divadla z Petrohradu, jihofrancouzský Orchestre national de Montpellier, Státní symfonický orchestr Ukrajiny či Komorní orchestr Polského rozhlasu Amadeus.

Mezi zahraničními sólisty dominují zejména pěvci. Repertoár, s nímž přijedou, zahrnuje díla od konce 18. století přes nejslavnější melodie ze španělských zarzuel až po průřez ruskou operou 19. století. Nezvyklým svátkem bude jistě koncert Státní filharmonie Brno, jež doprovodí vynikající dramatickou sopranistku Sarah Rhodes ve dvou velkolepých scénách oper R. Strausse a R. Wagnera.

Pražský podzim letos zahajuje koncert z děl české hudby v podání zahraničního orchestru a v této tradici by festival rád pokračoval. Královská filharmonie z Liverpoolu není sice pro nás, díky dlouholetému působení Libora Peška, zcela typickým zahraničním tělesem, avšak snad právě proto ji přináleží právo zahájit nový zvyk.

Matthew Barley - britský violoncellista

Jeden večer je každoročně věnován dílu Beethovenovu. Vedle několika koncertních árií v podání britské sopranistky Lynne Dawson a orchestru Haydn Sinfonietta z Vídně zazní tři z autorových děl v podání Pražské komorní filharmonie, dirigenta Christopha Eberleho a klavíristy Paula Guldy.

Zcela výjimečně se do historie festivalu zapíše večer věnovaný Rachmaninovi. Vedle proslaveného 2. klavírního koncertu zazní jeho Symfonie č. 1, jež byla kritikou po premiéře odmítnuta, avšak dnes patří k nejcennějším, jedna z árií nehrané opery Lakomý rytíř i tanec z první autorovy opery Aleko.

Jedním z vrcholů festivalu se stane koncert věnovaný Petru Iljiči Čajkovskému. Dirigent V. Gergijev věnuje jeden večer tomuto autorovi, neboť právě on byl s Mariinským divadlem pevně spjat a na jeho scéně dirigoval některé světové premiéry svých děl. Šestá symfonie "Patetická" mezi ně patří. Přičteme-li k výsledku součinnost jednoho z nejlepších houslistů světa Vadima Repina, není divu, že tento koncert byl téměř čtyři měsíce před festivalem vyprodán.

Nečekaně silnou výpověď o inspiraci čtyř skladatelů příběhem nešťastné lásky Pelléase a Mélisandy přinese koncert 15. září. Mnozí posluchači zřejmě poprvé uslyší hudbu k Maeterlinckově dramatu z dílny A. Schönberga, J. Sibelia nebo G. Faurého společně se závěrečným duetem ze stejnojmenné Debussyho opery.

Pražský podzim začal však i s činností, při níž sám inspiruje vznik nových skladeb, jež uvádí ve světové premiéře. V letošním roce k nim přibude symfonie Lukáše Hurníka, v níž bude pražské symfoniky dirigovat vynikající dirigent James Judd.

Barbara Meszaros - německá sopranistka

Samostatnou kapitolu tvoří klavíristé. Rakušan Gulda zahraje Beethovenův 3. koncert, Ruska Anna Gourari přednese 1. koncert Chopinův, zatímco skladatelův 2. koncert zazní v podání Argentinky Ingrid Fliter a Schumannův Koncert a moll zahraje Brit Ian Fountain.

Na závěr zmiňme také Paka Peňu a jeho skupinu patnácti flamencových zpěváků, kytaristů a tanečníků. Po velkém úspěchu v roce 2000 znovu přijíždí do Prahy uvést světovou premiéru nového představení. Pro obrovský zájem byl dodatečně přidán i odpolední koncert.

Pražský podzim letos uzavře první tucet svých ročníků, během nichž dokázal, že není tuctový. Díky spolupráci s generálním sponzorem, společností Léčiva, má možnost pracovat s dlouhodobou perspektivou a utvrzovat své postavení umělecky i společensky vyhraněné události.

autor: Týdeník Rozhlas
Spustit audio