Letošní Prague Photo se protáhne o měsíc

30. březen 2010

Představit fotografii i jinak než „jen“ prostřednictvím stěn výstavního sálu, to je pravděpodobně jeden z hlavních cílů pořadatelů akce s názvem Prague Photo. Letos se koná již potřetí a chystá několik novinek.

Jednou z těch nejviditelnějších bude pravděpodobně zařazení Prague Photo do premiérového ročníku rozsáhlejší fotografické přehlídky, jíž bude zároveň sloužit jako pomyslná vernisáž. „Reagovali jsme na značný zájem publika na předešlé dva ročníky akce a rozhodli jsme se týdenní veletrh prodloužit na celý měsíc tak, že jsme založili Prague Photo Festival. Po celý duben tak budou mít milovníci fotografie možnost zhlédnout dvanáct kurátorských projektů po celé Praze,“ říká výkonná ředitelka Prague Photo Iva Nesvadbová. V rámci festivalu bude až do 10. května přichystána kromě kurátorských prohlídek řada autorských setkání, křtů nových publikací, odborných přednášek a jiných akcí.
Nově vzniklá přehlídka se tak zároveň zařadí mezi další podobné „měsíce fotografie“, které už se několik let pravidelně konají i v jiných evropských metropolích – například v Londýně, Paříži, Bratislavě či Moskvě. „Naší inspirací však bylo město Arles, kde se loni v létě konal již 40. ročník svátku fotografie – Rencontres d´Arles, který na nás zapůsobil velice pozitivně. Nejde však o kopírování této přehlídky, která je již prověřená časem a kam se sjíždějí odborníci z celého světa. Ač je to bizarní, Praha se zatím soustřeďuje na prosazení české fotografie ve vlastním prostředí,“ podotýká Nesvadbová.

Cena pro mladé umělce

Samotný veletrh Prague Photo bude zahájen v pondělí 29. března ve výstavní galerii Mánes. Během slavnostního večera bude kromě jiného oceněn za svou tvorbu již třetí umělec ve věku do 35 let, který obdrží zvláštní cenu UniCredit Bank Prague Photo Young Award. V předchozích ročnících se jejími laureáty stali Milan Jaroš za svůj soubor „Slovensko – přijetí eura 2008“ a před ním i studentka Tereza Vlčková za cyklus „Two“. Kdo bude honorován tentokrát, se všichni příchozí dozvědí po 18. hodině, kdy bude celá akce zahájena.

Michaela Čejková: Magrittovi (2010)

Od surrealismu k Vancouveru

Návštěvníci se v rámci Prague Photo, které bude pokračovat až do 4. dubna, budou moci seznámit s díly téměř dvou stovek autorů, a to nejen profesionálů, ale i studentů. Za jedno z největších lákadel lze podle Nesvadbové považovat přehlídku fotografií Alexandra Hackenschmieda, který u nás patří mezi nejvýraznější představitele tzv. nové věcnosti. Na českou moderní fotografii a avantgardu ale budou během souběžného festivalu zaměřeny také výstavy instalované třeba v Galerii Millennium, Galerii fotografie, Galerii Gambra a jiných.
„Další perličkou bude uvedení souboru fotografií Jiřího Koliše a Herberta Slavíka z letošní zimní olympiády ve Vancouveru a v neposlední řadě i klasická jména současnosti – Gabina, Tono Stano, Jiří Stach, Dušan Šimánek či Jindřich Štreit,“ doplňuje ředitelka veletrhu. Prostor na Prague Photo letos poprvé dostane také přední český surrealista Jan Švankmajer.

Tono Stano: Tajemství zachovat (1988)

Česká fotografie u kulatého stolu

Jednotlivé prezentace, které budou na Prague Photo k vidění, se budou konat pod záštitou asi tří desítek galerií, vysokých a středních uměleckých škol, nakladatelství a dalších firem a institucí zaměřených na fotografickou tvorbu. „Velkým pozitivem třetího ročníku je široká účast specializovaných galerií, mnohé z nich navíc vznikly právě z podnětu Prague Photo, to znamená, že absolutní většina autorů je prezentována prostřednictvím svých galeristů,“ říká Nesvadbová.
Mimo to vše ale na programu Prague Photo figurují také přednášky, dokumentární projekce, autogramiády, ale také třeba otevřená debata se známými osobnostmi z oblasti fotografie na téma podpory české fotografické tvorby.

Barbora Žůrková a Radim Žůrek: Scarlett Johansson (2009)

A jaké jsou plány organizátorů do budoucna? „Rádi bychom v blízké budoucnosti na Prague Photo uvítali galerie ze středoevropského regionu – především z Polska, Maďarska, Německa a Rakouska,“ uzavírá výhledem na příští ročníky festivalu jeho ředitelka.


Prague Photo
30. března–4. dubna 2010
Výstavní síň Mánes Praha, Masarykovo nábřeží 250, Praha 1
Otevřeno: 30. března–3. dubna 11–20 hod., 4. dubna: 11–18 hod.
Web: www.praguefoto.cz

Prague Photo Festival
30. března–10. května 2010

autor: Lucie Černá
Spustit audio

Více z pořadu