Léto s barokní hudbou

28. červen 2003

V Zrcadlové kapli pražského Klementina začne v neděli 29. června čtvrtý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby, tentokrát s podtitulem Evropa barokní.

"Chceme nahlédnout do někdejšího hudebního repertoáru evropských metropolí a předvést tím dva póly evropské hudební kultury: na jedné straně taková konfrontace potvrdí, že v hudbě tvořila Evropa onoho času jeden celek, neboť ve všech jejích zemích dominoval jeden společný tónový systém (tzv. diatonika), na druhé straně se ukáže mnohost forem, které v té době v evropské hudbě existovaly," stojí v prohlášení pořádající instituce Collegium Marianum, navazující na vzdělávací aktivity již ve 13. století založené latinské Týnské školy a Rečkovy univerzitní koleje Collegium sanctissimae Mariae, jedné z nejslavnějších studentských staroměstských kolejí. Dnešní Collegium Marianum se zaměřuje na výuku v oborech sbormistrovství chrámové hudby a teorie a provozovací praxe staré hudby. Připravuje také několik hudebních cyklů, které navazují na tradici pravidelného koncertního života na Starém Městě pražském v 18. století.

Soubor Collegium Marianum

Collegium Marianum však není jen název kulturní a vzdělávací instituce - garantem umělecké úrovně festivalu Letní slavnosti staré hudby je stejnojmenný hudebně-taneční soubor. Jeho členy jsou přední čeští a zahraniční interpreti staré hudby, mj. cembalistka Monika Knoblochová či flétnistka a umělecká vedoucí Jana Semerádová. A právě soubor Collegium Marianum nový ročník Letních slavností staré hudby zahájí: v rámci večera s názvem Harmonia Ecclesiastica uvede 29. června v Klementinu díla Antonína Caldary či Jana Dismase Zelenky.

Festival nabídne devět koncertů, z nichž každý bude věnován jinému evropskému městu. Například v rámci "vídeňského" večera, nazvaného Musica Caesarea, vystoupí 1.7. v Clam-Gallasově paláci Ars Antiqua Austria, "londýnské" Hudební rozptýlení s díly H. Purcela a G. F. Händela představí 13.7. na zámku v Tróji britský soubor Florilegium, Hudbu barokní Paříže předvede 17.7., v Colloredo-Mansfeldském paláci gambové duo Les Voix Humaines z Kanady, zatímco "římského" večera se 20.7. ve Vrtbovské zahradě ujme polský soubor I Virtuosi.

Vrtbovská zahrada je ideálním místem pro koncerty

Jak vidno, Letní slavnosti staré hudby nabízejí jak nevšední dramaturgii, tak atraktivní místa konání jednotlivých koncertů. Návštěvníci Prahy i samotní Pražané to už dobře vědí - jen loňský ročník festivalu jich přilákal více než dvě tisícovky.

autor: (miš)
Spustit audio