Léto na Střeleckém ostrově

27. červen 2003

Tak jako po povodních začaly zahrádkářům v Neratovicích narůstat dýně a okurky do obřích rozměrů, mimořádně se urodilo i v letošním programu letních koncertů na znovu oživeném Střeleckém ostrově. V rámci pásma "Summer City Island" zahrnujícího osm prázdninových koncertů se objeví hvězdy domácího i světového formátu, a to ve velké většině takové, které u nás ještě nehrály, nebo tu koncertují jen velmi zřídka.

Nejvíce nadějí vkládají pořadatelé z agentury Joe's Garage do dvojkoncertu legendy bílého elektrického blues Johnnyho Wintera a originální sestavy Blues Brothers Band, výjimečně i s hostujícím Eddie Floydem. Světově asi nejproslulejší albínský bluesman (věřme, že dojem z něj také přebije poněkud smíšené pocity z loňského koncertu bratra Edgara Wintera) a filmově nejproslavenější černošská kapela (kdo by neznal alespoň jeden díl z filmové série Blues Brothers) vystoupí 19. a 20. července. Mezi další unika ze zámoří patří sólový projekt dřívější bubenice Lennyho Kravitze či Herbieho Hanckocka Cindy Blackman (3.7.). Z domácích kapel by jistě stáli za zmínku letos velmi příjemně rozehraní Bratři Ebenové (28.8.), druhý z ypsilonkových "pohrobků" Jiří Schmitzer (7.8.), z bigbítověji laděného soudku večer kapel se společným jmenovatelem Hudby Prahy (Echt, Divoký srdce, Zatloukal + Pospíšil) nazvaný Létající cirkus (25.7.).

Johnny Winter

Tolik "mutantů" pohromadě letní Střelecký ostrov ještě nezažil. Nám nezbývá než doufat, že živná půda hojně zalitého ostrova se pro příští léta nevyčerpá a program Summer City Islandu si udrží podobně unikátní a vzácnou úroveň.

Program "Summer City Island":

Blues Brothers Band

27.6. POSLEDNÍ ŠKOLNÍ DEN (Polemic, Švihadlo, Sto zvířat a Traband) 3.7. CINDY BLACKMAN GROUP (bubenice Lennyho Kravitze, Herbie Hanckocka) 25.7. LÉTAJÍCÍ CIRKUS (Hudba Praha, Echt!, Divoký Srdce, Pospíšil Zatloukal, Vega) 19.7. JOHNNY WINTER 20.7. The Original BLUES BROTHERS BAND + special guest Eddie Floyd 7.8. JIŘÍ SCHMITZER 21.8. VISACÍ ZÁMEK + GARAGE - 35 let od vpádu sovětských vojsk 28.8. BRATŘI EBENOVÉ

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.