Letní shakespearovské slavnosti

24. červen 2004

Letní shakespearovské slavnosti - již tradičně o prázdninách pořádané v prostorách Nejvyššího purkrabství Pražského hradu agenturou Shock - budou letos zahájeny 25. června premiérou Romea a Juliev novém překladu Martina Hilského.

Režie se po velkém úspěchu předloňského Krále Leara opět chopil Martin Huba, jenž k hostování přizval svou kolegyni ze Slovenského národního divadla Emílii Vašáryovou. Jestliže tuto půvabnou ženu obsadil do role staré chůvy, nelze se divit, že v roli Juliiny matky se budou střídat mladé herečky Národního divadla v Praze Martina Válková a Jana Janěková. "Už samotný Shakespearův text dává režisérovi dost přesné pokyny, jak hru obsadit," vysvětluje Huba svůj pozoruhodný výběr. "Fyzický věk Julie například stanoví na třináct let, a pokud její matka prozradí, že ona už měla v dceřině věku dítě, pak je zřejmé, že jde o mladou, nejvýš šestadvacetiletou ženu." V titulních rolích alternuje Kateřina Čapková, devatenáctiletá studentka pražské konzervatoře, se Zuzanou Vejvodovou, známou z Divadla Na Fidlovačce, a třiadvacetiletý Ladislav Hampl (mohli jsme ho vidět v filmech Bolero a Silný kafe) s o rok mladším Jiřím Hájkem, absolventem JAMU. Režisér je vybral v konkursu, do kterého se přihlásilo 200 mladých herců. V inscenaci však účinkují například i Bohumil Klepl, Jan Vlasák či Miroslav Táborský. Hra Romeo a Julie bude na Pražském hradě uváděna do 23. července. Poté bude týden hrána v Bratislavě a další týden v Brně. Do Prahy se vrací 27. srpna a bude ji možno navštívit až do 12. září.

Režisér Martin Huba při zkoušce

Od 26. července do 20. srpna bude na Hradě hrán loni Lucií Bělohradskou nastudovaný Hamlet s jedinečným Jiřím Langmajerem v titulní roli, ale také se skvělými výkony Petry Špalkové (Ofélie), Hany Maciuchové, Evy Salzmannové (alternují v roli Gertrudy) či Martina Stropnického a Jana Vlasáka (alternují v Claudiovi). Tato inscenace bude před tím od 18. do 23. července uváděna v brněnské části LSS. Náhradní termíny za představní, jež by případně odpadla kvůli nepřízni počasí, jsou stanoveny na pondělky.

Emílii Vašáryovou obsadil režisér Huba do role Juliiny chůvy

Od 23. do 26. srpna budou na Hradě hostovat Czechoslovak-American Marionette Theater s Hamletem a liberecké Divadlo F. X. Šaldy s komedií Konec dobrý, všechno dobré.

Po celou dobu konání slavností bude v Nejvyšším purkrabství instalována výstava Maximální fotografie, která představí zvětšeniny děl slavných fotografů (například Drtikola, Sitenského, Lukase i Medkové) ze sbírek sponzora - skupiny PPF. Vstupenky na představení v rozmezí od 250 do 590 Kč jsou k dispozici výhradně v síti Ticketpro.

autor: (bop)
Spustit audio