Letní Salcburk bude slavnostní. Prestižní festival hvězdně obsadil 192 představení

22. červenec 2016

V Mozartově rodišti Salcburku začíná 22. července tradiční letní festival. Letos nabídne například světovou premiéru opery britského skladatele Thomase Adèse Anděl zkázy, vycházející ze scénáře ke stejnojmennému filmu Luise Buñuela, ale také Bernsteinův muzikál West Side Story, ve kterém se v roli Marie představí italská mezzosopranistka Cecilia Bartoli.

Salcburské slavnostní hry (Salzburger Festspiele 2016) potrvají do 31. srpna.

Hlavní inspirací k založení festivalu byl hudební odkaz Wolfganga Amadea Mozarta, který se v Salcburku v roce 1756 narodil. První festival na jeho počest se tam konal už v roce 1842. Po několika dalších více či méně úspěšných pokusech realizovat hudební slavnosti se ukázalo nezbytné, postavit v Salcburku festivalové divadlo. Nakonec byla v roce 1925 kompromisně adaptována někdejší zimní jezdecká škola v centru města. Vznikla tak budova, která po několika přestavbách, rozšířeních a rekonstrukcích dosud slouží jako hlavní centrum festivalového dění.

Festival v dnešní podobě funguje od roku 1920 Postupem času si akce vydobyla obrovské renomé i prestiž, a to díky osobnostem, které jí vtiskli punc výjimečnosti. V této souvislosti proslul především dirigent Herbert von Karajan, mimochodem také salcburský rodák. Po jeho smrti v roce 1989 festival nasměroval k moderním interpretačním trendům belgický intendant Gérard Mortier. V současné době je festival po umělecké stránce v rukou německého herce a režiséra Svena-Erica Bechtolfa. Festival už dávno není jen festivalem mozartovským, repertoár každého ročníku je pestrou paletou děl světového repertoáru, a to i s žánrovými přesahy.

03672758.jpeg

Programovou páteř festivalu tvoří tři řady: koncertní, operní a činoherníFestival zahájí večer 22. července provedení oratoria Josepha Haydna Stvoření. Taktovky se chopí kanadský dirigent Yannick Nézet-Séguin, který je mimochodem nastupujícím hudebním ředitelem Metropolitní opery v New Yorku. V rámci festivalové koncertní řady se dále uskuteční například několik koncertů Vídeňské filharmonie. Oratorium Halleluja od Petera Eötvöse a Mahlerovu 10. symfonii bude řídit Daniel Harding, Mahlerovy Písně o mrtvých dětech v interpretaci barytonisty Maathiase Goerneho a Brucknerovu 4. symfonii bude dirigovat Zubin Mehta. Riccardo Muti naopak představí orchestrální suitu Richarda Strausse Měšťák šlechticem a Brucknerovu 2. symfonii.

03672759.jpeg

Vstupenky na projekty typu koncertního provedení s Manom Lescaut s Annou Netrebko jsou samozřejmě vyprodány jako první, velký zájem je i o další představení a koncerty se zvučnými jmény, nicméně vstupenky do Salcburku dostupné jsou, ale jedná se o vyšší cenové kategorie. Festival je obecně brán jako ten nejdražší a nejprestižnější.

Tím ovšem výčet hvězdných dirigentů zdaleka nekončí, orchestr Západo-východní Divan složený převážně z izraelských, palestinských a španělských hudebníků přijede se svým zakladatelem Danielem Barenboimem a zahraje symfonie Wolfganga Amadea Mozarta. Clevelandský orchestr se svým šéfdirigentem Franzem Welserem-Möstem představí hned dva koncertní programy. V rámci jednoho z nich bude sopranistka Anja Harteros zpívat Straussovy Čtyři poslední písně. Součástí programu festivalu jsou tradičně i koncerty Cameraty Salzburg, letos pod taktovkou Rogerra Noringtona nebo Ádama Fischera. Ze sólistů dalších koncertů jmenujme například houslistku Alinu Pogostkinu, klavíristu Maurizia Polliniho nebo barytonistu Christiana Gerharera.

03672755.jpeg

Která operní díla jsou letos součástí festivalové nabídky?Oper je celkem devět. Kromě světové premiéry Anděla zkázy od Thomase Adèse zazní například Danaina láska od Richarda Strausse. Toto dílo mělo světovou premiéru v roce 1952 právě v Salcburku. V tomto případě se bude jednat o novou inscenaci litevského režiséra Alvise Hermanise s bulharskou sopranistkou Krassimirou Stoyanovou v hlavní roli Danae. Na programu je i Gounodův Faust s hvězdným pěveckým trojlístkem: Piotr Beczala, Maria Agresta a Ildar Abdrazakov. A samozřejmě nemohou chybět Mozartovy opery, z nichž tentokrát zazní Don Giovanni, Figarova svatba a Così fan tutte.

03672767.jpeg

Tradiční součástí festivalového programu jsou i koncertní provedení operZazní Pucciniho Manon Lescaut s manželskou dvojicí Anna Netrebko a Yusiff Eyvazov, Massenetova Thaïs s Plácidem Domingem jako Athanaëlem nebo raritní dílo Templář od Otty Nicolaie. V tom se jednoho s hlavních partů zhostí peruánský tenorista Juan Diego Flórez.

Hraje se na 14 místech po celém Salcburku a festivalových představení a koncertů je celkem 192.

Součásti festivalu je také činoherní řadaČinoherní řada nabídne například Beckettovo drama Konec hry nebo tři dramata Thomase Bernharda, od jehož narození letos uplynulo 85 let. V sobotu 23. července řadu zahájí představení Hofmanstahlovy hry Kdokoli, a to pod širým nebem, na prostranství před salcburským Dómem. Toto drama je na festivalu hráno každoročně od roku 1920. Hugo von Hofmanstahl byl v tomto roce, stejně jako divadelník Max Renhardt a skladatel Richard Strauss, jedním ze zakladatelů festivalu.

03672760.jpeg

Jako připomínka letošního 400. výročí úmrtí Wiliama Shakesepeara se na programu festivalu objeví jeho romance Bouře a perličkou je i blok představení muzikálu Leonarda Bernsteina West Side Story, jehož příběh je inspirován tragédií Romeo a Julie. V roli Marie se v tomto muzikálu představí italská mezzosopranistka Cecilia Bartoli. Toto nastudování již bylo součástí Salcburského svatodušního festivalu v květnu tohoto roku.

Na festival se chystají i čeští umělciNa Salcburský festival se letos opět vrátí operní pěvci Martina Janková a Adam Plachetka, kteří jsou v Salcburku už skoro jako doma. Před rokem oba zpívali v Mozartově ve Figarově svatbě, tentokrát se ale představí každý zvlášť. Zatímco Adam Plachetka opět ztvární Figara, Martina Janková bude zpívat Despinu v další Mozartově opeře Così fan tutte. V rámci koncertní festivalové řady se opět představí soubor Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Po loňském úspěšném debutu v Bachově Mši h-moll tentokrát přednesou skladby Claudia Monteverdiho a Salcburskou mši Heinricha Ignaze Franze Bibera, který koncem 17. století působil ve službách salcburského arcibiskupa. Koncert se uskuteční ve středu 27. července v salcburském Dómu.

03672757.jpeg
autor: Daniel Jäger
Spustit audio