Letní čtení z norského románu Sofiin svět

Sofie je obyčejná 14letá dívka. Jednou, když se vrátí ze školy domů, najde ve schránce lístek, na kterém je napsáno: "Kdo jsi?" Byl to první papírek, kterým započal kurz filosofie. Sofie dostávala každý den obálku, ve které byla část filosofické historie. Je tu ovšem ještě další příběh, protože Sofie nedostává jen obálky, ale i dopisy pro Hildu (kterou nezná) a také pátrá po svém učiteli filosofie. Desetidílnou četbu na pokračování vysíláme na Vltavě od 30. července 2012 v 8.30.

Taková je hlavní linie knihy Sofiin svět norského spisovatele Josteina Gaardera. V románu nás provází dějinami filosofického myšlení od starověké mytologie po existencialismus a nenáročnou formou naznačuje podstatu nejvýznamnějších filosofických koncepcí. Obrovský a strmý úspěch Sofiina světa byl překvapivý jak pro autora, tak i pro jeho norského nakladatele. Brzy se kniha stala bestsellerem nejen v Norsku, ale i v dalších zemích. Jen u nás vyšla v pěti vydáních a po světě se prodalo asi čtyřicet miliónů výtisků. Román o dějinách filosofie", jak zní podtitul knihy z roku 1991,umožnil autorovi živit se psaním.Do té doby absolvent univerzity v Oslo působil jako učitel literatury a filosofie.

Dá se říct, že autor ve všech svých knihách spojuje poučení o historii, filosofii, dějinách nebo náboženství se čtivým a napínavým příběhem a přitom nabádá čtenáře k tomu, aby neztráceli schopnost okouzlení ze světa kolem nich. Nejčastěji píše pro děti a mládež, ale mnohdy není možné s jistotou říci, komu je vlastně kniha určena – a v tom spočívá další klíč k zástupům čtenářů. Pod záminkou četby dětem si totiž dospělí rádi připomenou to, co už od školy dávno zapomněli. Jostein Gaarder zdomácněl i v Čechách. V roce 2011 vyšla v překladu jeho dvorní překladatelky Jarky Vrbové už desátá kniha (tentokrát spíš pro dospělé) s názvem Hrad v Pyrenejích.

Ze Sofiina světa jsme pro letní vltavské rodinné čtení vybrali deset kapitol, v režii Vlada Ruska čte Valerie Zawadská.

Spustit audio