Letadla z pražské Ruzyně začínají startovat směrem na Kladno. Kvůli opravě hlavní dráhy

15. květen 2013

Obyvatelé Kladenska a okrajových částí Prahy se musejí až do konce září připravit na zvýšený hluk. Pražské letiště Václava Havla totiž zahajuje poslední generální opravu hlavní dráhy, a letadla proto budou vzlétat směrem na Kladno a přistávat přes Prahu.

V okrajových částech Kladna a také v Lidicích nebo Buštěhradu jsou místní na hluk letadel zvyklí. Letadla jim nad hlavou létají vždy dvakrát ročně - na jaře a na podzim při pravidelné údržbě hlavní dráhy ruzyňského letiště. Vždy maximálně na tři týdny.

Teď budou tento zvuk slýchat o něco déle, až do konce září, kdy má být generální oprava hlavní dráhy kompletně dokončená.

„Obavy nemám. Zřejmě je to nutnost a jiné řešení nebylo, než že letadla budou létat přes Lidice,“ říká Věra Stehlíková, která v Lidicích na Kladensku žije už 63 let.

Pražské letiště zaměstnává velkou část obyvatel Kladna a okolí. Možná i proto jsou někteří ke změně letové trasy chápaví.

„Dráha se opravit musí, někudy to létat také musí. Hluk k tomu patří. Celá rodina jsme byli zaměstnáni na letišti, tak tam ten vztah je,“ uvádí jedna z dalších obyvatelek Lidic, která tu také žije už šedesát let. A vzpomíná, že pamatuje i horší dobu:

„Bývalo hůř, když létaly tupolevy, které byly těžké a potřebovaly dlouhé dráhy na rozjezd, aby se to zvedlo.“

Vedení letiště slibuje, že díky opravě budou letadla od příštího roku v době údržby hlavní ranveje využívat vedlejší dráhu vždy jen několik dní. A s městy a obcemi se kvůli následujícím čtyřem měsícům dohodlo na finanční kompenzaci. Třeba Lidice dostanou 125 tisíc korun, které použijí na stavbu víceúčelového hřiště.

„Generální oprava hlavní dráhy je naprosto nutná. Hlavní dráha je v provozu už 50 let. Pro srovnání to je stejně jako nejstarší úseky dálnice D1,“ vysvětluje mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. A dodává, že letiště omezí alespoň noční lety. Od půlnoci do páté hodiny ranní umožní vzlet a přistání jen u opožděných letů.

Oprava hlavní ranveje na letišti v Praze - Ruzyni
Spustit audio