Leoš Janáček a Luhačovice

14. červenec 2004

Prostředí malebných Luhačovic mělo inspirující vliv na tvorbu malířů, spisovatelů i hudebních skladatelů. Jedním z nich byl i Leoš Janáček, kterému tyto lázně učarovaly tak, že od léta 1903 býval jejich pravidelným návštěvníkem.

Pobýval v nich celkem pětadvacetkrát a prožil v nich zhruba šedesát týdnů. Poznal tam svou velkou pozdní lásku Kamilu Stösslovou, inspirátorku některých jeho skladeb. V Luhačovicích komponoval Glagolskou mši, načrtl Zápisník zmizelého a II. smyčcový kvartet Listy důvěrné. Na luhačovickou kolonádu je situována i opera Osud.

Pramen Aloiska v roce 1923

"Bylo to v Luhačovicích. Tam bylo hrozně," píše skladatel o vzniku Glagolské mše. "Pršelo den co den, denně večer jsem sedl, nalinýroval a bylo to ve třech týdnech. Chtěl jsem zde zachytit víru v jistotu národa na podkladě ne náboženském, ale na tom mravném, plném, které si bere Boha za svědka."

Leoš Janáček nacházel v místě, kde lázeňský život nerušil soužití člověka s přírodou, tolik potřebné soustředění. "Odpočíval pod širokým dubem u Jestřebí a hovoříval tam s redaktorem F. K. Zachovalem, s nímž se tu setkával už deset let," přibližuje Janáčkovy pobyty v Luhačovicích František Kožík ve své knize Po zarostlém chodníčku. "Často zdravili Janáčka cizí lidé. Redaktor Václav Běhounek ještě nedávno vzpomínal, jak se vždy vymrštil od svého stolu a hluboko se ukláněl, když Janáček v bílých šatech a s vysokou mlynářskou čepicí vkročil do vegetářské jídelny."

Díky iniciativě Moravského hudebního vydavatelství Brno - Editio Moravia se ve dnech 27.-31. července uskuteční již 13. ročník festivalu Janáček a Luhačovice, který je nedílnou součástí Luhačovického léta a získal si za dobu svého trvání již řadu domácích i zahraničních příznivců. Dramaturgie letošního festivalu, který probíhá v Lázeňském divadle, chrámu Sv. Rodiny a v koncertním sále Společenského domu, zahrnuje nejen známá díla, ale také novinky současných českých skladatelů. Kromě skladeb Leoše Janáčka zazní hudba B. Smetany, A. Dvořáka, B. Martinů, W. A. Mozarta, J. Myslivečka, P. Ebena, F. Chopina, C. Debussyho, I. Hurníka, J. Dlouhého, J. Matyse, J. Šimíčka. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na houslistu Pavla Šporcla, pěvkyni Zuzanu Fišerovou, varhanici Kamilu Klugarovou, na pianisty Renatu a Igora Ardaševovi a Jana Jiraskeho, Janáčkovo kvarteto, Brněnské komorní sólisty i na High Wycombe Youth Orchestra z Anglie s dirigentem Simonem Salisburym.

Lázeňské divadlo v Luhačovicích
autor: Eva Šlapanská
Spustit audio