Leopoldo Lugones: Viola Acherontia. Černé zrcadlo

25. červen 2018

Dvě povídky argentinského prozaika v podání Michala Pavlaty. Poslouchejte on-line do 1. července 2018.

Hispanoamerická próza je u nás rozhodně oblíbená. Texty Julia Cortázara nebo Jorgeho Luise Borgese patří ke klasice. O něco méně známý je ale Leopoldo Lugones.

Narodil se v roce 1874 ve staré a vážené rodině s kreolskou krví, svou profesní dráhu ale začal trochu zvláštně – jako anarchosocialistický žurnalista. Později dokonce dospěl až k ostrému nacionalismu a fašizující pravici. I přes tuto skutečnost, která mu – viděno dnešní optikou – může ubližovat, nelze zpochybnit jeho umělecké kvality.

Psát začal hned po střední škole. Věnoval se poezii, ale brzy přešel i k povídkové tvorbě, kde jasně tendoval k fantastice. A tak se mu začalo říkat „argentinský Poe“. Sbírku jeho textů v češtině vydalo na samém konci 90. let nakladatelství Dauphin pod názvem Fantastické povídky. Vybíráme texty Viola Acherontia a Černé zrcadlo.

Účinkuje: Michal Pavlata

Překlad: Martina Hulešová
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 1998.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.