Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze

27. leden 2016

27. leden byl v roce 2005 stanoven Dnem památky obětí holocaustu (šoa).

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Židovská liturgická hudba mívá pro ucho dnešního posluchače poněkud archaický ráz. V Telefonotéce jsme ji nabídli v nejrůznějších podobách. Spojili jsme zároveň příjemné s užitečným: prostřednictvím hudby jsme navštívili některé pražské i mimopražských synagogy a připomněli jsme jejich kantory.

Zazněl též krátký úryvek z přímého přenosu z Pinkasovy synagogy v Praze "Každý člověk má své jméno" z 16. září 1999, v jehož průběhu se konalo veřejné předčítání jmen českých, moravských a slezských Židů, kteří zahynuli v ghettech a koncentračních táborech. Žalozpěv Kel male rachamim (Bože, plný milosrdenství) za oběti šoa tehdy nesmírně vroucně zpíval kantor Staronové synagogy Viktor Feuerlicht.

V Jeruzalémské synagoze v Praze zase dlouhá léta působil kantor a vystudovaný zpěvák Ladislav Blum. Kantor brněnské obce Arnošt Neufeld a izraelský rabín Jehuda Ješarim v roce 2002 nahráli pro Český rozhlas rozsáhlý cyklus židovských zpěvů ke všem svátkům ve Španělské synagoze. Ta je součástí Židovského muzea, jehož historie i současnost byla dalším tématem pořadu.

03275000.jpeg

Bedekr pražských synagog doplnilo Brno, Polná, nechvalně „proslulá“ hilsneriádou, a Holešov. Tamní synagoga nese název nejvýznamnější osobnosti holešovské židovské komunity rabína Sabbatai ben Meir Kohena, zvaného "Šach". Synagoga je neobvykle vyzdobena - rostlinnou dekorací prolínají citáty, které připomínají tzv. Bibli chudých. Účastníci bohoslužby tak mohli číst biblické texty rovnou ze stěn. Nezapomněli jsme samozřejmě ani na bývalé terezínské ghetto a jeho dojemnou maličkou synagogu ve vnitrobloku v Dlouhé ulici.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Vladimíra Lukařová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.