Lenka Víchová: Ukrajina přežije. Konec válčení to ale nebude

21. prosinec 2022

Obavy před další ruskou ofenzivou, která by ještě více oddálila konec války, se v posledních dnech stupňují. Kde berou Ukrajinci sílu a vůli bojovat? A kdo je pro ně vzorem morálky a statečnosti? Ukrajinistka Lenka Víchová v audiozáznamu ještě přiblíží, jak se od začátku ruské invaze vyvíjí popularita a důvěryhodnost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a vysvětlí, jaké je zákulisí ukrajinské domácí politiky.

Od začátku války uplynulo už 301 dnů. Civilní obyvatelstvo teď nejvíce sužuje kromě ostřelování také zima a nedostatek tepla. Nejchladnější měsíce ale teprve přijdou. „Bude to bohužel znamenat eskalaci na frontě. Doteď se kvůli mokrému počasí nedalo ve stepních oblastech jezdit těžkou technikou, což zařídilo trochu příměří. Až půda promrzne, budou boje opět silné,“ obává se v pořadu Jak to vidí... ukrajinistka Lenka Víchová.

Boj o život i nezávislost

Přesto vůli bojovat Ukrajina neztratila. „Ukrajinci mě v tomto překvapují dennodenně. Jejich vůle bojovat o nezávislost, o svou půdu, o svůj život je extrémně vysoká. Na vlastní oči jsem to pozorovala během revoluce důstojnosti v roce 2013. Zjistila jsem, že stereotypy o tom, jak jsou nejednotní, které o Ukrajincích panují v samotné ukrajinské společnosti, naprosto neplatí.“

Čtěte také

Podle Víchové naopak ukrajinský národ dokáže existovat v horizontále. „Dokáže řešit mnoho věcí a brát svůj život i život své země do vlastních rukou. Nejlépe to bylo vidět v únoru 2022, kdy se Ukrajincům postupně povedlo vytlačit ruskou armádu z určitých částí území. A i ukrajinští generálové hovořili o zázraku a přiznali, že kdyby na jejich straně nebylo obyvatelstvo a jeho aktivita, nezvládli by to.“

Důvod, proč má ukrajinská armáda téměř stoprocentní podporu mezi obyvatelstvem ale není jen osoba vrchního velitele armády Valerije Zalužného. Ale hlavně to, že ukrajinskou armádu tvoří ukrajinský národ. Optimismus, že to Ukrajina zvládne, navzdory dlouhým bojům sílí.

ukrajinistka Lenka Víchová

„Já sama podvědomě cítím, že něco, co je životaschopné, přežije. Ukrajina svoji životaschopnost prokázala a muselo by se spojit mnoho faktorů, aby jí to nevyšlo. Dnes mám téměř jistotu, že Ruská federace nenabízí nic. Žádný projekt. Žádnou myšlenku, která by byla životaschopná,“ uvádí Víchová.

Válka v jiném prostoru

Bohužel to ale podle ní neznamená, že válka skončí úplně. „Ostrá fáze by mohla skončit do několika měsíců. Únava obou stran je obrovská a nedovedu si představit, že by Rusko a Ukrajina mohly v takovýchto bojích pokračovat dlouhodobě. Obávám se ale, že bychom se měli připravit na to, že následující roky a možná desetiletí nebudou úplně komfortní a že válka bude probíhat dál, jenom na jiné úrovni.“

Podle Víchové bychom se měli připravit zejména na to, že nepřátel je více a že demokratický svět si bude muset svoji pozici vybojovat. „Naše konzumní společnost se bude muset změnit. Konzumerismus nás totiž do ráje nepřivede. Už teď se ukázalo, jak zhoubné bylo navázání se na Ruskou federaci a na její plyn. A budou další války. O moře, o kosmos, o kybernetický prostor. Bohužel o tom ale přemýšlí málokdo,“ uzavírá Lenka Víchová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.