Lenka Kavalová - ředitelka Plzeňské filharmonie, Jiří Sulženko - programový ředitel společnosti Plzeň 2015

16. leden 2015

Hostem Telefonotéky byla Lenka Kavalová, ředitelka plzeňské filharmonie a Jiří Sulženko, programový ředitel týmu neziskové organizace Plzeň 2015.

„V roce 2015 vás Plzeň pozve na více než 600 akcí. Divadlo, koncerty, výstavy, akce ve veřejném prostoru, umělecké intervence. Ale je tu jedna důležitá věc: jak se říká, „kultura je víc“.

Evropské hlavní město kultury je projekt, který je víc než festival, víc než prezentace umělců, víc než jednorázové oživení města, víc než reklamní prostor pro sponzory. Je to projekt, který má sílu změnit vnímání Plzně, vnímání role kultury, stát se milníkem ve vývoji města.“

Těmito slovy začíná soubor informací o projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. V páteční Telefonotéce byli hosty Zuzany Zatloukalové Lenka Kavalová, ředitelka plzeňské filharmonie a autorka řady projektů v uplynulých letech i pro nadcházející rok, a Jiří Sulženko, programový ředitel týmu neziskové organizace Plzeň 2015, o.p.s.

Lenka Kavalová absolvovala violoncello na plzeňské konzervatoři, své hudební vzdělání dále rozšiřovala na mistrovských kurzech Maurice Gendrona v Paříži, studiem a semináři komorní hry na AMU v Praze.

02373985.jpeg

V roce 2001 promovala na FF UK v Praze, kde vystudovala muzikologii. Podílela se na divadelních projektech v Paříži, Německu a USA. Za více než dvacet let své koncertní činnosti vystoupila v nejrůznějších zemích a světadílech, z nichž jmenujme Japonsko, Jižní Koreu, Brazílii, Chille, USA, Španělsko, Portugalsko, Itálii, Německo, Rakousko, Slovensko, aj.

V roce 1994 založila dámský komorní soubor Flores de Praga, jehož je uměleckou vedoucí. Její praxe v oblasti hudebního managementu je dlouhá dvě desítky let. Působila jako manažerka v Sonata Arts Agency Prague.

Po dlouhá léta je činná i pedagogicky. V současné době přednáší Hudební management na Konzervatoři v Plzni a od roku 2009 zastává post ředitelky Plzeňské filharmonie.

Jiří Sulženko dokončil v roce 2005 magisterské studium na Katedře produkce DAMU v Praze a v roce 2011 doktorské studium na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Získal šestiměsíční stipendium na Queen Margaret University College v Edinburghu ve Velké Británii a byl ředitelem grantu Fondu rozvoje vysokých škol “Nové výzvy managementu kultury”.

03147195.jpeg

Pracoval jako ředitel společnosti Kulturní Jižní Město, o.p.s., jako externí, později interní pedagog na katedře produkce DAMU, produkce, PR a marketing - Divadlo Archa, Praha, a jako výkonný ředitel komorního divadelního studia - Studio Damúza, Praha.

Ve společnosti Plzeň 2015, o.p.s. spolu s uměleckým šéfem Petrem Formanem koordinuje přípravy a zodpovídá za program projektu Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015. Jedná s partnery, umělci, příslušnými orgány i spřátelenými organizacemi.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Zuzana Zatloukalová
Spustit audio