Lenin na cestě

24. září 2004

Pokud v neděli potkáte na českých silnicích a dálnicích Lenina, nedivte se. Spolu se dvěma bezejmennými soudruhy bude na cestě z Vídně do Prahy.

Výlet politického pomníku z 20. století do současnosti je náplní experimentálního uměleckého projektu LENIN ON TOUR. Celkem 8000 kilometrů dlouhá cesta začala 10. září v Mnichově a vede přes Curych, Turín, Řím, Vídeň, Prahu, Brémy, Drážďany a Berlín. Umělec a iniciátor akce Rudolf Herz k myšlence projektu říká: "Svým současníkům ukazuji Lenina. A Leninovi 21. století. Kdo mu ho vysvětlí?" Tři granitové busty Leninova pomníku z Drážďan, který byl demontován v roce 1992, jsou přivázány na plošinu návěsového tahače. Kamion s hlavami Lenina a dvou anonymních soudruhů cestuje přes den po dálnicích i okresních silnicích. Večer udělá zastávku ve městě - zaparkuje před muzeem, divadlem, továrnou či diskotékou. Publikum má příležitost vyjádřit svůj názor před kamerou filmařského týmu, který Lenina na jeho cestě provází.

Lenin On Tour

V sobotu 25. září bude Leninův pomník k vidění před vídeňskou Kunsthalle - v 17 hodin tu profesor Bazon Brock bude mít přednášku nazvanou "Beuys vysvětluje mrtvému Leninovi umění". V neděli v 18 hodin dorazí Lenin před pražské Rudolfinum, kde ho přivítá Miroslav Petříček.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.