Lékařka Ludmila Bendová

6. listopad 2014

Hostem Telefonotéky byla lékařka Ludmila Bendová.

Pozvání Evy Ociskové přijala MUDr. Ludmila Bendová, jeden z našich největších odborníků na čínskou medicínu.

Z životopisných údajů MUDr. Ludmily Bendové, lékařky internistky, se dovíme, že už za minulého režimu cvičila hathajogu, dlouhodobě působila v zájmové organizaci Přátelé přírodní výživy a věnovala se také, ve spolupráci s prof. Skořepou, III. interní klinika FVL UK - výzkumu lipidů u osob s rozdílným stravovacím režimem.

MUDr. Ludmila Bendová je zakladatelkou Československé sinobiologické společnosti, pod jejíž záštitou vznikla v roce 1990 první Škola Tradiční čínské medicíny školící laiky i zdravotníky v čínské medicíně až do dnešních dnů.

L. Bendová je rovněž absolventkou kurzů fytoterapie a akupunktury čínské univerzity Guangming z Pekingu (Guangming zhongyiyao hanshou daxue) a Univerzity Čínské medicíny v Tchienťinu v Číně (TUTCM – Tianjin University of Traditional Chinese Medicine). Profesory těchto univerzit zve pravidelně do Prahy na přednášky.

Před čtyřmi lety, v roce 2010, byla MUDr. L. Bendová prezidentkou kongresu Tradiční čínské medicíny v Praze, nadále se účastní těchto kongresů v Evropě i v Číně. V praxi se věnuje jak akupunktuře, tak i fytoterapii a dietetice a přednáší nepovinný předmět Čínská fytofarmakologie na Farmaceutické fakultě UK v HK.

MUDr. Ludmila Bendová působí rovněž na Klinice Pivoňka, která „byla založena v roce 2011 jako nestátní zdravotnické zařízení se zaměřením na Tradiční čínskou medicínu a její využití v terapeutické praxi. Klinika úzce spolupracuje s 1. školou tradiční čínské medicíny a Evropskou školou tuiny.

Spolupráce se zaměřuje nejen na využívání léčebných metod starých několik tisíc let v moderní praxi, ale i na rozvoj a šíření této moudrosti, včetně praktických rad, mezi širší populaci. ... Pochopení života je proces učení. Běžné denní i neobvyklé zkušenosti nás vyzývají k získání poznatků a k novým náhledům na život.

02457352.jpeg

Tradiční čínská medicína nám pomáhá čerpat moudrosti našich předků a nabízí nám tak pomocnou ruku při naší životní cestě.“

Vybíráme z Vnitřní knihy Žlutého císaře - Chuangti Nejťing, jedné z nejstarších knih vůbec a základní kanonické knihy čínského lékařství. O podzimu a zimě.

KOV - PODZIM

NEI JING - tři podzimní měsíce se nazývají naplňování a dozrávání. Příroda už tak nebují, ale dozrává a utišuje se. Čchi nebes se stává ostřejší a čchi země se projasňuje. V tomto období má člověk chodit spát dříve a vstávat se slepicemi, aby si zabezpečil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu.

Má shromažďovat duševní energii, což je v souladu s povahou podzimu, a pozornost už nemá obracet na vnější svět, aby si zachoval čistou čchi plic. Tak to odpovídá atmosféře podzimu a takový je způsob shromaždování čchi na podzim.

Kdo se tomu protiví, poškozuje si plíce. Protože si nevytvoří dostatečné zásoby energie, tak může v zimě onemocnět na průjmové nemoci.

VODA - ZIMA

03090201.jpeg

NEI JING - tři zimní měsíce se nazývají uzavírání a uschovávání. V zimě voda zamrzá na led, zem puká a otvírá se. Člověk nesmí zbytečně plýtvat jangovou energií, má chodit brzo spát a se vstáváním počkat až na východ slunce.

Ducha si musí uchovávat hluboko jako tajemství a musí si ho chránit a ukrývat jako nějakou namáhavě získanou a vytouženou věc. Je třeba chránit se před zimou, vyhledávat teplo a nedovolit, aby se tělo potilo, neboť tím se poškozuje jangová energie těla.

Takové chování odpovídá zimní atmosféře a je to správný způsob pěstování a uchovávání čchi v zimě. Kdo se mu protiví, ten si poškozuje ledviny a na jaře se bude cítit slabý a ochablý, protože si nevytvořil dostatečné podmínky pro rození jarní čchi.

Poslouchejte naše vysílání a pokud sledujete pořad na internetu, tak jeho protagonisty také uvidíte: v diskusním studiu jsou nainstalovány webové kamery!

autor: Eva Ocisková
Spustit audio