Lednové rozhlasové jeviště bude patřit Henriku Ibsenovi

Čas lednového rozhlasového jeviště bude v roce 2012 patřit hrám velkého norského dramatika Henrika Ibsena. Jako první odvysíláme rozhlasovou inscenaci autorova raného básnického dramatu Peer Gynt.

Materiál k této hře Ibsen zřejmě našel při svém putování po norském venkově v roce 1862. Na základě lidových báchorek o stejnojmenném neúspěšném statkáři, lovci a dobrodruhovi vytvořil Ibsen hrdinu srovnatelného s těmi největšími dramatickými a literárními postavami všech dob. Je to hrdina bezesporu nadaný talentem i životní energií. Má cit i nespoutanost, ale zároveň i její rub – nezodpovědnost. Naprosto mu schází pokora a i jeho vůle stejně rychle mizí jako se objevuje. Na konci své životní pouti Gynt shledává, že svůj život prohrál.

Této moralitě propůjčilo Ibsenovo básnické umění nebývalou životnost a působivost. Ibsen napsal příběh, ve kterém se klene oblouk od pohádky k moderní faustiádě, příběh plný napětí, fantazie a moudrosti. V režii Hany Kofránkové uslyšíte v hlavních rolích Ivana Trojana, Jiřinu Jiráskovou, Danu Černou, Bořivoje Navrátila, Vilmu Cibulkovou, Ilju Racka, Lenku Krobotovou, Miroslava Táborského a další.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Lednový cyklus Ibsenových her na Vltavě vysíláme v rámci Severského roku, specilání webovou stránku věnovanou pořadům se severskou tematikou najdete zde.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.