Lázeňští elegáni, výstavní pozvánky a Rozmluvy v exilu

26. květen 2018

Na kulturní výpravu za obdivuhodnými počiny výtvarného umění se lze vypravit do Vídně i do Paříže. O výstavě „Anton Romako – začátek moderny“ pořádané v rakouské metropoli hovořila Eliška Závodná. Do francouzského hlavního města zve Marie Sýkorová, a to hned do dvou skvělých expozic umělců světového významu: Rodin a tanec je první a Guernica v Picassově muzeu druhá.

Moravské venkovanství, česká hebraistika a klišé kolem Karla Marxe, to jsou náměty příspěvků v pravidelné rubrice Z Čech až na konec světa a zpět – Eliška Závodná četla v kulturních rubrikách rakouského tisku, Olga Stehlíková přiblížila v MeziŘádcích knižní novinku Petry Dvořákové Dědina. Pronásledované spisovatele či vražděné novináře připomněla Tereza Semotamová coby členka Českého centra Mezinárodního PEN klubu a stav tuzemské hebraistiky shrnula překladatelka Magdalena Křížová.

O tom, jak si Čechoslováci a Čechoslovačky rozuměli v manželství a proč se první desetiletí československé republiky někdy označuje jako „zlatý věk feminismu“, pojednala Eliška Závodná v šestnácté části cyklu Domov není místo, kde bydlíš, ale kde ti rozumějí. Na pražské FAMU otevřou v příštím roce nový předmět, dvouletý magisterský obor nazvaný herní design. Reportáž s názvem Na FAMU si budou hrát, o předmětu i obecnějším pohledu na fenomén počítačových her, připravil Tomáš Pilát.

autor: Milena M. Marešová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio