Lawrence Lucie – poslední spoluhráč Jelly Roll Mortona

4. duben 2014

Lawrence Lucie se narodil Virginie, ale za hudbou se brzy přestěhoval do New Yorku. Nejdříve hrál na housle, mandolínu a banjo. Jako profesionálního hudebníka ho ovšem známe s kytarou v ruce.

Hned z kraje své kariéry si získal pověst výborného doprovazeče. Když v roce 1931 hledal Duke Ellington dočasnou náhradu za Freddyho Guye, rozhodl se pro Lawrence Lucie. Nedlouho potom dostal Lucie nabídku od Bennyho Cartera. V dalších letech hrál v orchestrech Fletchera Hendersona, Mills Blue Rhythm Bandu, u Colemana Hawkinse, Louise Armstronga, Teddyho Wilsona a mnoha dalších.

Jeho kariéra byla velmi dlouhá a vesměs úspěšná; zemřel v roce 2009 a byl tedy posledním hudebníkem, který nahrával s Jelly Roll Mortonem, a který vystupoval v Cotton Clubu s Dukem Ellingtonem. Až na sklonku své kariéry Lawrence Lucie přiznal, že je ve skutečnosti o sedm let starší, než uváděl. Odůvodnil to tím, že pro hudební byznys byla jeho drobná lež výhodná. Dožil se neuvěřitelných 101 let. Jazzofon přinese výběr z jeho bohaté umělecké činnosti.

Lawrence Lucie v kapele Jelly Roll Mortona, jednoho z hlavních představitelů raného jazzu:
Spustit audio