Láska v časech rozdělené společnosti. Městská divadla pražská uzavírají sezonu inscenací Romeo a Julie

24. květen 2019

Znepřátelené rody Monteků a Kapuletů a jejich nesmiřitelná zášť vytváří atmosféru jedné z nejslavnějších divadelních tragédií, tedy hry Romeo a Julie Williama Shakespeara. Premiérou tohoto titulu uzavřou Městská divadla pražská první sezonu pod novým uměleckým vedením Michala Dočekala, v jehož režii bude mít Romeo a Julie v Divadle ABC premiéru.

Romeo a Julie Willliama Shakespeara nejen jako hra o lásce, ale také jako tragédie o nenávisti. Takto se rozhodli titul uchopit v Městských divadlech pražských. Režisér Michal Dočekal chce příběh dvou mladých milenců z Verony vyprávět tak, aby diváci pocítili odpor k nenávisti, která vraždí lásku.

Z inscenace Romeo a Julie

Hybatelem děje ve hře a následně i v inscenaci není jen velká a cituplná láska, ale také strach a z něj plynoucí obavy jednotlivých postav, které činí zásadní rozhodnutí týkající se života i smrti.

Prolog konstatuje, že Verona je rozdělená nenávistí mezi dvěma rody. Což je pak motiv, který provází celou hru. A z tohoto rozdělení vyrůstá nenávist. Ruku v ruce s nenávistí jde i strach. Když se toho druhého bojíte, může se stát, že mu něco uděláte. A pak se zase obáváte, že přijde odplata. A také je důležité si uvědomit, že hra Romeo a Julie neexistuje ve vzduchoprázdnu, naopak existuje ve světě, který není harmonický.
Michal Dočekal

Z inscenace Romeo a Julie

Ředitel divadla a také dramaturg inscenace Daniel Přibyl doplnil, že jim jako tvůrcům jde především o zobrazení výbušné emocionality.

Hra Romeo a Julie je podobenství o rozdělené společnosti. V ní proti sobě stojí lidé, kteří mají své pravdy. A důsledky jejich sporů dopadají na nejmladší generaci. Je to tedy příběh o tom, jak generace rodičů – oligarchů – ničí nastupující generaci.
Daniel Přibyl

V případě každého nového uvedení Romea a Julie vzbuzuje největší zájem obsazení titulních rolí. V Městských divadlech pražských dostali příležitost Zdeněk Piškula a Tereza Marečková.

Z inscenace Romeo a Julie

Scénografie Dragana Stojčevskeho a kostýmy výtvarnice Evy Jiřikovské spoluutváří neutrální prostředí oproštěné od zbytečné dekorativnosti. O co minimalističtější je výprava, o to výraznější je zvuková složka, které dominuje živá hudba v podání kapely Please the Trees.

Rocková hudba má své místo v této inscenaci především proto, že její podstatou je silná energie a emoce. Čilá živá rocková hudba v podání kapely, která je přítomna na jevišti, má rozměr intenzity a emocionálního tlaku, který je v inscenaci potřeba.
Michal Dočekal

Spustit audio