Láska, psaní a současnost. Možnosti milostného románu na Vltavě

5. duben 2020

Rozhlasovou podobu dostala kniha Jana Němce Možnosti milostného románu. Četbu z ní od 17. dubna uvede stanice Vltava.

Právě v těchto dnech si měl vybírat to nejlépe padnoucí sako. Mohlo se mu totiž stát, že v něm bude muset vystoupat několik schůdků na jeviště Nové scény a před zraky stovek diváků a čočkami kamer děkovat. Cenu Magnesia Litera si Jan Němec zatím nepřevzal, současná situace to nepřipustila ani jako možnost. Možnosti milostného románu se ale z hledáčku mnoha čtenářů – a teď i posluchačů – neztratily.
Němec knihu vydal ve druhé polovině loňského roku a velmi bryskně se z ní stal bestseller, o kterém se hodně mluví a píše. Podobný osud stihl už jeho předchozí román Dějiny světla, od jehož vydání uběhlo už sedm let. Tehdy dvaatřicetiletý brněnský autor se v něm soustředil na reálnou postavu fotografa Františka Drtikola. V du-formě tu odvyprávěl příběh jeho života a přidal mnohem více. Nevydal tehdy prostý životopis, ale skutečný román. Ne nadarmo tak posbíral dlouhou řadu cen, nominaci na Literu však v té době neproměnil.
Podařit by se mu to tedy mohlo letos. Snad i proto, že se tentokrát rozhodl pustit ryze osobní cestou. Hlavním hrdinou Možností milostného románu je totiž člověk, až nápadně podobný jemu samotnému. Jmenuje se Jan, je redaktorem v brněnském Hostu a řada dalších reálií také sedí. Ten románový Jan se navíc seznámí s dívkou jménem Nina. A přesně tam všechno začíná.

Jan Němec.jpg

Němec však čtenáři nepředkládá klasický milostný román. Nejde o červenou knihovnu, jak ostatně napovídá i pestrobarevná grafická úprava Martina Peciny. Autor totiž zkoumá možnosti, jak dneska ještě milostný román psát a jak vlastně v dnešní době příběhy lásky žijeme. Jeho hrdina je přemýšlivý mladík, který někdy možná dumá a poučuje až moc. Nina je ještě o něco mladší a nespoutanější. Jsou odlišní, a přece si rozumějí. Jsou odlišní, a proto si občas nerozumějí.
V knize se střídají umně napsaná prostá vyprávění s odkazy k jiným autorům, pozoruhodnými myšlenkovými experimenty i osobními úvahami. Fragmentární ráz románu se snaží zachovat i jeho rozhlasové zpracování. Režisér Aleš Vrzák zvolil jako interpreta Ondřeje Brouska, který se ve čtení nakrátko potká se svou ženou Annou. V románu totiž na malou chvilku přichází ke slovu kromě Jana také Nina. To vše doprovází hudba z playlistu, který ke knize vytvořil sám Němec. Rozhlasová podoba tak opravdu usiluje o věrný otisk nálady své předlohy. Základ je ale vždy na posluchači, to on si onu náladu nakonec dotvoří, to jeho budou hrdinové rozčilovat, budou mu sympatičtí nebo s nimi bude soucítit. A nestihnete-li si četbu poslechnout v rozhlase, můžete už brzy sáhnout po nahrávce, kterou k vydání připravuje Radioservis.

Spustit audio

Související

Více o tématu