Láska musí být přísná aneb O daru vychovávat a vést

21. květen 2014

Kdo znal prof. Františka Kovaříčka, musel obdivovat jeho schopnost získat mladé lidi pro vážnou hudbu a pro její živé provozování. V Československém rozhlase pracoval v padesátých letech v profesi režiséra v hudební redakci pro děti a mládež.

Objevoval také talenty na školách, připravoval je pak na natáčení v rozhlasovém studiu. František Kovaříček se narodil v Litětinách na Pardubicku v roce 1924; doba jeho mládí nebyla pro život snadná, ale byla prodchnutá nadšením a úctou ke vzdělání. Po maturitě na gymnáziu v Hradci Králové v roce 1943 následovalo totální nasazení, vysoké školy byly tehdy zavřené. Hudbě se však nepřestal věnovat, soukromě se učil u skladatele Karla Boleslava Jiráka, kde získal pevné základy. Po válce absolvoval František Kovaříček tři roky studia na Pražské konzervatoři, pak byl hned přijat na nově založenou Akademii múzických umění do kompozičního oddělení.

Souběžně s akademií studoval hudební vědu na Karlově univerzitě, k doktorátu však už z ideových důvodů nedošlo, obdržel ho teprve v roce 1991. Po rozhlasovém angažmá a po několika letech, kdy se věnoval kompoziční práci, přišlo období druhé poloviny šedesátých let, kdy se František Kovaříček stal na konzervatoři profesorem skladby, kontrapunktu a instrumentace. Na Pražské konzervatoři zastával po sametové revoluci krátce i funkci ředitele školy. Téměř třicet let byl František Kovaříček předsedou výboru Hudební mládeže České republiky. Vymyslel většinu akcí, jimiž byly např. Letní tábory s orchestry, festival Mladá Smetanova Litomyšl, soutěž Hudba na gymnáziu a další. Prof. František Kovaříček mnoho vykonal pro českou organizaci Hudební mládeže i v mezinárodním měřítku.

Spustit audio