Láska je láska

27. listopad 2001

Aero je jedním z mála pražských kin, která se věnují i snímkům, které prošly distribucí již před delší dobou. Každý měsíc biograf připravuje retrospektivu filmů některého světově proslulého nebo i méně známého, ale pozornosti hodného režiséra. V Aeru jsou také v průběhu celého roku promítány snímky pro náročné diváky a každou středu se koná projekce pro studenty středních škol.

Neobvyklý a zajímavý program tohoto kina si nepochybně zaslouží, abychom o něm čas od času hovořili. Dnes se budemě věnovat filmu švédského režiséra Lukase Moodyssona Láska je láska . Problémy homosexuální minority dnes již nejsou tak palčivé jako před lety. Mezi filmovými tvůrci se však jedná stále o oblíbené téma. Lukas Moodysson a jeho debut Láska je láska si svým okouzlujícím příběhem před dvěma lety na festivalu v Karlových Varech vysloužil potlesk na otevřené scéně.

Logo

Na nezvyklé pojetí tématu homosexuální lásky již upozorňuje český překlad originálního názvu, který připomíná skandální píseň Lucie Bílé. Na rozdíl od známého songu se však Moodysson nesnažil o křiklavou působivost. Jeho film bychom mohli charakterizovat spíše jako lyrickou love-story. Lhostejnost, či dokonce odsouzení, s nímž se mnozí homosexuálové ještě dnes setkávají, ukázal prostřednictvím civilního příběhu dvou dívek. Děj snímku zasadil do zapadlého švédského městečka Amal, kde je jiná sexuální orientace téměř jakýmsi divem světa.

Původní název snímku zní Fucking Amal , což asi není třeba překládat. Zároveň se jedná o slova jedné ze dvojice dívek, přesně vystihující pocity mladých lidí, kteří cítí, že na maloměstě utápí svůj potenciál. Jsou zmítáni touhou po dobrodružství, vášni, obdivu a úspěchu. Tuší, že nic z toho jim Amal nemůže dát. Možná i z těchto důvodů se sblíží dvě mladičké studentky, které se na první pohled zdají naprosto rozdílné. Uzavřená, starší Agnes se črnáctileté Elin se svou láskou svěří. Ta ji však odpálkuje a ztrapňuje pubertálními legráckami. Nakonec však i ona v sobě objeví skryté city. Příběh vrcholí scénou, kdy se obě dívky ostentativně rozhodnou ukázat svou zamilovanost.

Logo

Láska je láska je příběhem o toleranci, vzpouře, šíleném poblouznění smyslů, a také o přátelství. Agnes a Elin jsou jako dvě novodobé Julie hledající svou velkou lásku. Dvě Julie? Proč ne! Konec konců, vždy přece "chodí kluci s klukama" a "holky s holkama"!

autor: Klára Follová
Spustit audio