Láska gruzínských tanečníků nebo kluk předstírající, že je trans. I to nabízí letošní festival Mezipatra

13. listopad 2019

Filmový festival Mezipatra letos už po dvacáté představuje to nejlepší z českých a zahraničních queer filmů. Motto letošního ročníku zní V proudu změn.

Festival Mezipatra vznikl před dvaceti lety spíš jako komunitní akce pro queer lidi. Za dobu své existence se proměnil ve specializovanou filmovou přehlídkou, v níž organizátoři akcentují zejména svou kurátorskou roli.

Festival je také soutěžní a má mezinárodní charakter. Letošní program klade důraz na networking mezi queer filmaři. V doprovodné sekci se objevují odborné diskuze i večírky. Mimo celovečerní filmy můžete na festivalu vidět také řadu dokumentů a krátkých filmy.

Festival zahájila 7. listopadu v Praze slavností projekce filmu Adam od debutujícího amerického režiséra Rhyse Ernsta. V pátek 15. listopadu otevře týdenní brněnský program projekce filmu Matthias a Maxime od Xaviera Dolana.

Ředitel festivalu Pavel Bicek upřesnil, že mezi hlavní cíle festivalu patří ukázat queer život autenticky a v co nejširší podobě. Důležité je podle něj přinášet to nejrelevantnější k tématu LGBT. Queer kinematografie se za poslední dekády poměrně dynamicky proměňuje. Někteří filmaři se už dostávají i na velké festivaly. „Došlo k důležitým posunům – v tématech i v tom, kdo filmy dělá,“ doplnil producent a člen poroty hlavní soutěže, Michael Raisler. Ten je producentem filmů Beach Rats a We the Animals, které v posledních dvou ročnících Mezipater vyhrály hlavní soutěž.

Motto V proudu změn odkazuje k tomu, že my sami musíme uvádět dění do pohybu.
Sandra Hezinová

Pavel Bicek popsal, že se LGBT komunity otevírají, ale současně se stále potýkají s různými problémy. Například film Dokud se tančí zobrazuje příběh čisté lásky mezi dvěma gayi v prostředí tradičního gruzínského tance. Premiéra v Gruzii, která probíhala souběžně s pražskou projekcí na festivalu, byla problematická, zatímco v Praze film sklidil bouřlivý potlesk. Při české projekci zas rezonoval snímek Freedom to Marry, který zobrazuje cestu k manželství pro všechny páry. V České republice totiž novela legalizující manželství gay a lesbických párů není dosud schválena.

Poslechněte si celé ArtCafé s hudebním výběrem Petra Dorůžky, který se zaměřil na aktuální pořadí na Evropském žebříčku world music WMCE.

Spustit audio

Související