Láska a poezie jsou spojenci na život a na smrt. Projděte májem s básněmi o různých podobách lásky

11. květen 2020

Básník Tomáš Čada představuje svou sbírku Vše o lásce a Pavel Strašák z brněnského projektu Káznice žije! prozradí, kde čekají na vaše vlastní milostné verše.

Čtěte také

Básník a pedagog Tomáš Čada vydal loni básnickou sbírku, na první pohled neskromně nazvanou Vše o lásce. „Sbírka se takhle jmenuje nejspíš právě proto, že ve většině textů láska absentuje, nebo je hodně hluboko skrytá. Z mého pohledu je knížka o současných problémech společnosti,“ říká autor v rozhovoru s Ondřejem Hrabalem o sbírce, která tematizuje mimo jiné probíhající válečné konflikty na Blízkém východě nebo čerstvou zkušenost rodičovství.

Vášeň v Káznici

Prostor bývalé káznice ve vyloučené lokalitě tzv. brněnského Bronxu se zrodil z lásky k místu, kterému se možná někteří trochu vyhýbají a jiní ho třeba přehlížejí. Dramaturg projektu Káznice žije! Pavel Strašák a celý organizační tým se proto snaží do káznice přinášet program, který podporuje místní komunitu a setkávání lidí z Bronxu i blízkého okolí.

Čtěte také

V rámci série streamovaných pořadů Káznice LIVE nabídnou 19. května komponovaný večer autorské hudební a dramatické tvorby a především milostné poezie nazvaný Políbila mě, během něhož by se měl na scéně objevit i oltář lásky. A co je důležité, každý s vás může přispět vlastními milostnými verši.

„Název Políbila mě si zvolili mladí tvůrci kolem kapely Je-li to a uskupení mladých básníků Večery vína a poezie shromážděných kolem Víta Slívy. Večer bude velmi dynamický. Nebude to uzavřená intimní skupinka, která si pro sebe něco čte. Myslím, že se můžeme těšit na průjezd tématem milostné poezie, který bude využívat různé formáty,“ láká Pavel Strašák.

Poslechněte si celé májové ArtCafé s oběma rozhovory a hudebním výběrem Josefa Sedloně, který představil na tvorbu partnerských a rodičovských dvojic. Na závěr pořadu vás čeká pátý díl Jógy na vlnách Vltavy s Annou Ribanskou, která se zaměřila na to, jak na lásku nahlíží jóga či zenoví mistři.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.