Lars Saabye Christensen: Chet tady nezahraje. Život, smrt a jazz v rozhlasové hře norského autora

15. září 2020

Jazz jako vzrušující hudební inspirace. Jazz jako zábava. Jazz jako vášeň. Jazz jako životní náplň i životní prokletí. Ve všech těchto podobách se objevuje jazzová hudba v rozhlasové hře norského autora Larse Saabye Christensena, jehož knihy sklízejí úspěchy i za hranicemi a oblíbili si je i čeští čtenáři. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Daniel (Michal Dlouhý), recepční (Josef Abrhám), Anna (Lenka Vlasáková), otec (Jan Vlasák), Edgar (Radek Valenta), Hammer (Tomáš Kobr), kritik (Miroslav Táborský), hlasy (Jiří Knot, Petr Šplíchal, Vanda Chaloupková, Alena Bazalová, Bedřich Švácha, Tomáš Pergl a Dana Reichová)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Jaroslava Vrbová
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2014

Christensen, u nás nejvíce známý románem Beatles, je nositelem řady literárních cen a dnes patří k celosvětově známým a uznávaným spisovatelům. Kromě románů vydal i povídky, píše poezii, osvědčil se jako filmový scenárista (v české distribuci běžely filmy Telgrafista nebo Přísahám na mou duši) i dramatik.

Hru Chet tady nezahraje, která počítá s živou účastí hudebníků, napsal na tělo populárnímu norskému herci a režisérovi Thorbjørnovi Harrovi a s velkým úspěchem se hrála v Národním divadle v Oslu.

Hořká zpověď jazzového hudebníka, který jazzu propadl poté, co uslyšel nahrávku legendárního jazzmana Cheta Bakera, předvádí svět nočních klubů, únavných „štací“ s přespáním v levných hotelech. Výstižně popisuje život hudebníků, kteří se ve svém žánru sice nikdy nestanou hvězdami, ale přesto věnují své hudbě vše i na úkor osobního života.

Úspěšnou divadelní inscenaci nastudoval v razantní rozhlasové verzi i norský veřejnoprávní rozhlas NRK v roce 2011, opět s Thorbjørnem Harrem v hlavní roli. I v české verzi využil Dimitrij Dudík jazzovou inspiraci textu a k natáčení přizval výrazná jména české jazzové scény: Karel Růžička – piano, Josef Vejvoda bicí, Ondřej Štajnochr kontrabas , David Fárek – tenor saxofon, Michal Skořepa zpěv.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio