Lanko se závažím v novém kontextu. Svítidlo Parentesi slaví padesát let od svého vzniku

14. září 2021

Patří mezi ikony italského designu a jedno z nejstěžejnějších děl designéra Achilla Castiglioniho. Značka Flos letos slaví padesát let od vzniku jednoho ze svých největších bestsellerů. Připravila atraktivní instalaci i kolekci legendárního svítidla Parentesi v nových barvách.

Ocelové lanko zavěšené na stropě a na podlaze zatížené malým závažím je základem ikonického svítidla Parentesi. To tvoří na lanku umístěný reflektor spočívající na ocelové trubičce ve tvaru závorky, kterou můžete libovolně posouvat a vždy zafixovat v jakékoliv výšce.

Koncept a humor v designu

Toto inteligentní řešení je základem sofistikované designu svítidla Parentesi (Závorka), které v roce 1971 společně navrhli designér Achille Castiglioni a návrhář automobilů Pio Manzù pro značku Flos.

Čtěte také

Castiglioni se svými dvěma bratry Pierem Giacomou a Liviem byli pionýry nových principů moderního designu založených na netradičních tvarech, humoru a konceptuální nadsázce. Pro značku Flos tvořil od samotného začátku až téměř do své smrti.

Jejich vzájemná spolupráce dala světu taková ikonická svítidla jako jsou Taraxacum, Toio, Arco a mnohé další. 

Parentesi se díky svému nenápadnému designu stala oblíbeným interiérovým doplňkem po celém světě. Castiglioni v ní rozvedl svůj charakteristický přístup k produktovému designu: rád používal existující komponenty v nových kontextech.

(Sedátko z traktoru tvoří jeho stoličku Mezzadro, a rybářský prut zase svítidlo Toio.) V tomto smyslu navázal na ideu ready-made Marcela Duchampa a přiblížil design umělecké a konceptuální tvorbě.

Barevná výroční edice

Letos během Salone del mobile v Miláně představila značka Flos speciální výroční edici lampy, kterou uvedla v originálních barvách. Tyrkysová je inspirována výmalbou Castiglioniova bytu a oranžová zase preferovanou barvou Pia Manzù. Značka Flos prezentovala výroční edici ve svém milánském showroomu v originální instalaci samotných svítidel, vytvářejících obrys číslovky 50.

Instalace k padesáti letům výročí svítidla Parentesi, showroom Flos, Miláno 2021
autoři: Adam Štěch ,
Spustit audio

Související